Birgitta Losman och Johnny Magnusson Foto: SVT

Nu är det klart hur Västra Götalandsregionen ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det formellt klart med det nya blågröna styret i Västra Götalandsregionen. Vänsterpartiet passade då på att kritisera Miljöpartiet för deras beslut att agera stödparti åt de borgerliga.

– Jag är besviken på att de bytt sida, det hade, trots SD:s vågmästarroll, säkert gått att hitta en annan lösning, kanske ett mittenstyre, säger Vänsterpartiets regionråd, Eva Olofsson.

Efter valet i september lämnade Miljöpartiet ett inarbetat rödgrönt samarbete om än i minoritet. De gick istället över till allianspartierna och når i och med det en majoritet i regionfullmäktige med 76 av 149 platser.

Val 2014: Västsverige

– Rödgrönt var tyvärr inget alternativ eftersom socialdemokraterna backade så kraftigt. Den konstellation vi nu ingått var den enda möjliga och vi har fått starkt gehör för våra frågor, säger regionrådet Birgitta Losman (MP).

Stor besvikelse

Inom Vänstern är dock besvikelsen stor över hur de tidigare regeringskollegerna har agerat.

– Jag tror många som röstade på Mp känner att det här var inte riktigt vad vi hade tänkt oss, säger Eva Olofsson (V)

Vad tror du är orsaken till att (MP) gör så här?

– När det byts sida så här handlar det alltid om att man vill fortsätta ha makten och inflytandet som makten ger, säger Olofsson.

Det nyvalda regionfullmäktige sammanträdde för första gången i Vänersborg på tisdagen och i och med det har den nya blågröna regionledningen tillträtt. De lägger fram sin första budget i mitten av november, men flera saker vet vi redan. En skattehöjning på mellan 35-40 öre planeras, på det sättet tillförs sjukhusen 750 miljoner kronor. En satsning på psykiatrin väntar också. Biljettpriserna inom kollektivtrafiken kommer att höjas med max fem procent per år.

Moderaten Johnny Magnusson har nu övertagit posten som regionstyrelsens ordförande, han blir den fjärde ”regeringschefen” i den 16 år unga regionen. Tidigare ordföranden har varit Gert-Inge Andersson (S), Roland Andersson (S) samt Cecilia Widegren (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet