Hör Åsa Larsson, före detta anställd på Lillhagen, berätta om varför hon känner sig gråtfärdig när hon går bland målningarna. Foto: SVT

Mentalpatienternas målningar försvinner

Publicerad

Snart är rivningen och ombyggnationen av Lillhagens mentalsjukhus i Göteborg klar. Det betyder att även de tidigare patienternas väggmålningar i kulvertarna kan komma att försvinna.

Det är närmare en kilometer kulvertar som löper under Lillhagen. Utrymmena användes tidigare av personal för mat- och tvätttransporter. Men det hände även att patienter vistades där nere.

De har nämligen lämnat efter sig ett 30-tal målningar som var en del i sjukhusets konstprogram som pågick fram till 1990-talet. I de flesta fall finns det varken något namn eller årtal kopplat till målningarna.

– På grund av sekretesslagarna och att patienterna var inneliggande inom psykiatrisk vård kan vi inte leta efter dem. Vi får leva i någon sorts ovisshet, säger Inez Edström, arrangör för vad som kan vara den sista visningen någonsin av målningarna.

Riskerar att försvinna

Områdets kulvertar är fuktskadade och i stort behov av renovering. Det innebär att väggmålningarna riskerar att försvinna.

Under måndagen arrangerade Centrum för kritiska kulturarvsstudier en konstvandring i kulvertarna. Kanske kan det komma att bli den sista.

I klippet ovan kan du höra Åsa Larsson, före detta anställd på Lillhagen, berätta om varför hon känner sig gråtfärdig när hon går bland målningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer