Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M) anser att förbudet är rätt väg att gå. Foto: SVT

Nu införs en ny lag som begränsar mobiltelefoner på Sis-hem

Publicerad

På onsdagen träder en ny lag i kraft som begränsar mobilanvändningen på Sis-hemmen.

– Fram till nu har det varit möjligt att kunna beställa droger och vapen. De kriminella nätverken har kunnat ha kontroll från insidan av Sis-hemmen, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Syftet med regeringens nya lagändringar är att öka tryggheten och säkerheten genom att minska risken för exempelvis avvikningar, fritagningar och brottslighet.

– På de högt säkerhetsklassade Sis-hemmen där vi har unga människor som har begått väldigt allvarliga brott, där kommer man nu kunna säkerställa att man inte kan använda elektroniska kommunikationstjänster på samma sätt som tidigare, säger socialtjänstministern.

Men det är inte bara personer som begått grova brott som bor på Sis-hem, det kan ju vara personer med psykisk ohälsa till exempel. Hur ser du på att man tar ifrån dem personerna sina mobiltelefoner?

– Jo, men även på de institutioner som har den högsta säkerhetsklassningen så kommer man kunna ha kontakt med mamma och pappa och sina närmaste, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.