På Långmosseskolan ska eleverna rösta fram bästa bambamaten. Ett sätt att uppmärksamma demokrati och riksdagsvalet. Foto: Privat/Långmosseskolan

Nu röstas bästa maträtten fram på Långmosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Årskurs tre på Långmosseskolan får i dag lägga sin röst på sin favoriträtt i skolans matsal.

– Jag röstade på pannkakor. Det smakar väldigt gott och jag tror nog att pannkakorna kommer att vinna, för jag tror att nästan alla tycker om det, säger Nerima Hadi, 9 år.

I dag är det ingen vanlig dag på Långmosseskolan i Angered i Göteborg. Det är skolval där eleverna får möjlighet att rösta fram den bästa maträtten som skolan serverar.

– Vi gör det här för att det har varit riksdagsvalet nyligen. Vi har jobbat med att få ner det till elevernas nivå och få det att bli

Vilken matträtt skulle du ha röstat på? Här är alternativ 1-4. Foto: Långmosseskolan

någonting så det blir relevant för dem att rösta. Jag tycker det är väldigt viktigt att de får upp intresset så att det kan öka valintresset överlag, säger Louise Bergling, grundskolelärare vid Långmosseskolan i Göteborg.

Bästa skolmaten ska koras

Totalt handlar det om elva maträtter där var och en elev får rösta fram det bästa skolmaten.

Nerima Hadi, 9 år, är en av de elever som deltar i valet.

– Jag röstade på pannkakor. Det smakar väldigt gott och jag tror nog att pannkakorna kommer att vinna, för jag tror att nästan alla tycker om det.

Keilah Namro Jallow, 9 år, ser positivt på att få rösta fram sin favoritmaträtt.

– Det är kul att rösta för att man får välja själv. Vi har ordnat mycket inför det här, det känns bra. När det väl är den maten sedan så kommer man kanske kunna göra något speciellt, säger Keilah Namro Jallow.

Vilken matträtt skulle du ha röstat på? Här är alternativ 5-8. Foto: Långmosseskolan

Fixat affischer och valbås

Det är eleverna själva som har förberett allt arbete innan i form av valaffischer, ordna en vallokal, fixat bås och valsedlar.

– Vi har själva fått välja de här rätterna, sedan så har vi fått ordna borden och gjort vallokalerna, det var lite tungt, säger eleven Miwan Faraj, 9 år.

Röstade på pannkakor

Efter själva röstningen väntas sedan rösträkning och i början på nästa vecka finns det ett besked om vilken m

Vilken matträtt skulle du ha röstat på? Här är alternativ 9-10. Foto: Långmosseskolan

aträtt som har fått flest röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.