Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Thörn är enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten. Han berättar att tre fjärdedelar av 86 kvinnorna fått sina skyddade uppgifter läckta – av myndigheter. Foto: SVT

Myndigheter avslöjar skyddade personuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor och barn med skyddade personuppgifter röjs i vissa fall av myndigheterna som ska skydda dem. I en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten uppgav tre fjärdedelar av de 86 kvinnorna att de fått sina uppgifter läckta.

– Det är ju allvarligt, myndigheter ska ju säkerställa att man har det bästa tillgängliga stödet och skyddet, säger enhetschef Mikael Thörn.

I klippet ovan berättar han mer om läckorna av skyddade personuppgifter.

En annan av de viktigaste slutsatserna i rapporten handlar om att det långsiktiga stödet till de här kvinnorna och barnen ofta saknas, berättar Thörn.

– Insatser finns i det akuta skedet, men inte över tid. Och det är det långsiktiga stödet som leder till förändring, säger han.

Det kan handla om att kvinnor och barn behöver ett nytt boende, efter det skyddade boendet som är den akuta insatsen. Det kan också behövas hjälp med vårdinsatser för barnet eller hjälp med skolgång. De som utsatts för den här typen av förtryck har ofta både en psykisk och fysisk ohälsa.

– Det kan vi se tydligt, att de här kvinnorna har inte fått den hjälp från samhällets insatser som de hade behövt.

I utredningen föreslår nu Jämställdhetsmyndigheten att det långsiktiga stödet säkerställs, genom att det finns kompetens på kommuner och inom sjukvård. Ett av förslagen är en sammanhållande kontaktperson på kommunen.

Och en av de viktigaste åtgärderna vore att rikta fokus mot förövarna, menar Thörn.

– Att rikta fokus mot de förövare, oftast män och pappor, som utövar våld mot kvinnor och barn. Så att kvinnor och barn ska slippa leva med skyddade personuppgifter.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten uppgav vi att män i avhopparverksamhet får bättre stöd än våldsutsatta kvinnor. Underlaget i rapporten är för litet för att dra den slutsatsen, enligt Thörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.