Ny mast i Häglared Foto: SVT

Ny tv-mast i Borås – det här behöver du göra

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar en ny tv- och radiomast användas i Boråsområdet efter att den gamla masten i Häglared rasade i maj förra året. Teracom meddelar att en del av tittarna behöver göra en ny kanalsökning.

Det var den 15 maj 2016 som tv- och radiomasten i Häglared utanför Borås för ett sabotage och rasade i marken. Efter att ha använt en tillfällig lösning är den nya Häglaredsmasten på plats och den tas i bruk för tv-sändningar tisdagen den 13 juni.

Teracom AB meddelar att de genomför en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet som ska säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag.

Gör ny kanalsökning

Det innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet byts och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en ny kanalsökning efter klockan 18.

– Detta gäller alltså i princip bara de som har en egen TV-antenn, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef på Teracom AB

Räkna med störningar under dagen

Enligt Teracom är det ett relativt stort område runt Borås med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Teracom ska dock vara väl förberedda och hoppas att övergången kommer gå enkelt och smidigt. Under dagen kan det dock förekomma problem.

– Under dagen kommer det vara störningar fram till 18-tiden, säger Marcus Hartmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.