Foto: TT/SVT

Nya attacker mot blåljuspersonal i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Tre larm om bränder kom in till räddningstjänsten i Uddevalla under natten till onsdag. Efter avslutade insatsen så attackerades personalen med stenar som ett gäng ungdomar ska ha kastat. Det är andra natten i rad som blåljuspersonal blivit attackerade med sten.

Under natten till tisdagen blev blåljuspersonalen utsatta för stenkastning i området Dalaberg i Uddevalla och under natten till onsdag upprepades händelserna.

LÄS MER: Stenkastning mot polisen i Uddevalla

Det första larmet gällde en moped som brann och sedan bråte som brann på en bro. Det sista larmet ska ha gällt en bilbrand.

– Vi ser allvarligt på det här, det är första gången vi i Uddevalla råkar ut för det, säger Mattias Bergenheim, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla.

Teorin: lockas till området

När räddningstjänsten packade ihop för att avsluta en av insatserna blev de attackerade av ett tiotal ungdomar som kastade sten mot dem.

– Det var en tre, fyra stenar som de kastade mot oss, men vi hann packa ihop och sticka därifrån innan någon blev träffad, säger Mattias Bergenheim.

– Vår arbetshypotes är att vi lockas in i området för att de ska kunna kasta mot polisen, säger Tomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Polis ingrep inte

Polisen fanns i närområdet under räddningstjänstens insats, men grep aldrig in.

–Det gäller att värdera våra insatser. Ungdomarna vill ha in oss dit och vi ska ha en mer defensivare roll, säger Tomas Fuxborg.

Polisen höll alltså avstånd under natten och blev själva aldrig utsatta.

– Gränser när vi tillkallar polis går när vi inte kan utföra vårt jobb, säger Mattias Bergenheim på räddningstjänsten.

Många boende vittnen

– Det är många boende i området som hört av sig till oss så vi har en ganska bra överblick. Det handlar om ett tiotal ungdomar i åldern 13-15 år, säger Tomas Fuxborg.

Polisen kommer finnas kring området under natten igen, men ännu finns inga extra åtgärder planerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.