Santosskolan på Hisingen utrymd efter hot på sociala medier. Foto: SVT

Nya hot mot högstadieskola – rektorn: ”De är oroliga för att det ska bli verklighet”

Publicerad

Santosskolan, som för en månad sedan utsattes för hot på sociala medier, har nu fått ta emot nya hot. Nu funderar skolan på att ta in vakter.

Det var i slutet av oktober som Santtosskolan på Lindholmen fick utrymmas efter hot i sociala medier. Hotet var i form av en bild på flera vapen där det stod att en skottlossning skulle ske på skolan. En person greps, misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

Även om polisen gjorde bedömingen att hotet inte skulle verkställas stängde rektorn skolan på eget bevåg.

En dryg månad senare, på tisdagen, kom nya hot mot skolan, vilket GP var först med att berätta om. Även denna gång ska det ha handlat om hot om skottlossning, från samma avsändare.

– Hotet i tisdags var samma typ av hot som vi fick i oktober, säger Ebba Warbord, rektor på Santosskolan, till SVT Nyheter Väst.

”Tar hotet på allvar”

Skolan gjorde en polisanmälan, men valde den här gången att hålla skolan öppen.

– Vi tar hotet på lika stort allvar. Men vi har annan information kring händelsen som gör att vi inte stängde den här gången. Polisen ser inte att det skulle kunna verkställas denna gång, förklarar Ebba Warbord.

Och en dag senare, under onsdagskvällen, fick polisen larm om ytterligare ett hot.

– I går fick polisen in ett tips om ett tredje hot mot skolan. Men det är oklart om det var något, förklarar Ebba Warbord.

Hon förklarar att skolan nu försöker lugna de föräldrar och elever som är oroliga.

– Det finns så klart de som är oroliga. Man är orolig för att det ska göras verklighet av hoten. Vi försöker lugna dem genom att finnas till hands extra mycket i korridorerna.

Vakter möjlig lösning

Hon förklarar att de just nu tittar på olika möjligheter för att gå vidare. En möjlig trygghetsskapande åtgärd som skolan diskuterar är vakter i korridorerna.

– Men det har vi inte tagit beslut om än. Tanken är i så fall att de skulle finnas där under en tidsbegränsad period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.