Oskar Henriksson, projektledare Älvstranden utveckling, berättar om de nya planerna för Masthuggskajen. Foto: SVT/White arkitekter

Nya stadsdelen där invånarna ska dela på saker

Uppdaterad
Publicerad

Det nya området Masthuggskajen har just börjat byggas i Göteborg. I den nya stadsdelen kommer Sharing City Göteborg att testa hur det fungerar att dela istället för att äga saker.
– Vi försöker hitta en modell för att få ner hyrorna i lokalerna för delningsverksamheter, säger projektledaren Oskar Henriksson.

För några veckor sedan togs det första spadtaget till stadsdelen Masthuggskajen. Den sträcker sig från Järntorget bort mot Stigberget i Göteborg och ska delvis ligga på en halvö som byggs ut i älven. Området är en del av utvecklingsprojektet Älvstaden, och på Masthuggskajen ska det byggas 1 300 bostäder och runt 5 000 arbetsplatser.  

I stadsdelen Masthugget finns redan flera exempel på delningsverksamhet som cykelverkstad, solidariskt kylskåp och leksaksbibliotek. Men Sharing City Göteborg, som samordnas av Göteborgs stad, vill gärna se fler initiativ.

– Masthuggskajen ska bli en blandning av gammalt och nytt. Personer eller verksamheter som har en idé som är baserad på att hyra, dela, byta, låna eller ge vill vi gärna ha kontakt med, säger Oskar Henriksson. 

Oklar finansiering

När det gäller finansieringen för dem som ska driva delningsverksamheter, så är det inte helt klart hur det ska fungera. Oskar Henriksson berättar att de försöker hitta en modell med låga hyror i bottenvåningar och lokaler, eftersom det inte ger några stora inkomster att driva sådana här verksamheter.

– Vi samarbetar med alla fastighetsägare och jobbar mot det gemensamma målet att kunna ha den här typen av mix i området, säger Oskar Henriksson. 

Alla får lite högre hyra för att finansiera delningsverksamheter? 

– Ja, eller snarare så att man ser att det blir en attraktivare fastighet och man kan ta igen den hyran som är lite lägre på bottenvåningen på de våningarna som är ovanför helt enkelt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer