Finley, 3, och hans mamma Melanie Parmeter, har just lånat en båt och ett tält på Leksaksbiblioteket, med hjälp av lånekortet som Finley visar. Foto: SVT

Dela istället för att köpa – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Kan du tänka dig att dela verktyg med grannarna? Eller låna leksaker istället för att köpa?

Leksaksbiblioteket i Majorna i Göteborg är ett exempel på delningsekonomi.

– Barn har i snitt 536 leksaker och de flesta används ju inte. Det är ett väldigt resursslöseri, säger Anna Zajc, grundare och projektledare.

Leksaksbiblioteket öppnade i mars 2018. Här får barn och föräldrar låna leksaker i fyra veckor, för att sedan lämna tillbaka dem. Eller låna om dem. Medlemskapet kostar 300 kronor per år. Anna Zajc fick själv idén till biblioteket när hennes första barn var ett och ett halvt år.

– Det började fyllas på med mycket leksaker hemma och det var ganska trångt i vår lilla tvåa. Jag kände själv att jag hade velat gå till ett leksaksbibliotek och låna grejer, säger Anna Zajc, grundare och projektledare.

Testar delningsekonomi

Biblioteket finansieras av Allmänna arvsfonden tillsammans med Sharing City Göteborg. Det är ett projekt med 15 partners som samordnas av Göteborgs stad, och som testar och utvärderar delningsekonomi, alltså hur invånarna kan dela, hyra, byta eller låna saker istället för att köpa dem.

– För att skapa en framtida hållbar stad så är hållbar konsumtion en del i det. Vi ser delningsekonomi som ett verktyg att uppnå det, säger Emma Öhrwall, processledare för Sharing City Göteborg.

Förutom Göteborg så är också Stockholm, Malmö och Umeå med i det nationella programmet Sharing Cities Sweden.

Sharing Cities

Under åren 2017-2021 pågår det nationella pro­grammet Sharing Cities Sweden.

I städerna bildas så kallade testbäddar för att utveckla, testa och utvärdera delningstjänster i städerna. Med testbädd menas en fysisk eller virtuell miljö där företag i samverkan med aktörer kan utveckla och testa nya produkter, tjänster och processer.

Programmet Sharing Cities Sweden är en del av Viable Cities, ett svenskt innovationsprogram för smarta städer och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 

I Göteborg samordnas Sharing City-arbetet av Göteborgs Stad, konsument- och medborgarservice. Andra partners i testbädden är Älvstranden Utveckling AB, Göteborgs universitet, Studiefrämjandet, Kollaborativ Ekonomi Göteborg, Akademiska hus, Elof Hansson, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg, The Food Print Lab, Klädoteket, Majornas samverkansförening och Coompanion.

Smarta kartan samlar delningsinitiativ i Göteborg och drivs av Göteborgs stad och den ideella föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.