Bombhot mot fyra kommuner i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Skaraborg har tagit emot bomhot under måndagen.

– Hittills gäller det Mariestad, Lidköping, Skövde och Falköping men det kan vara fler, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson.

I Lidköpings kommun kom hotet in till kontaktcentret via e-post. Stadshuset har stängts och evakueras.

– Man har tagit emot olika typer av handlingar om skickats till kommunerna som uppfattats som bombhot av personalen, säger Stefan Gustavsson.

En anmälan om olaga hot mot grupp kommer att upprättas.

– Vi jobbar med ärendet just nu och det kommer ständigt ny information, säger Stefan Gustafsson.

Stadshusen i Mariestad och Falköping utrymda

Även stadshuset i Mariestad har fått ett hot via mail under måndagseftermiddagen.

– Vi har utrymt hela stadshuset enligt instruktion från polisen och avvaktar på att de ska komma hit, säger Camilla Thure, säkerhetsansvarig Mariestads kommun. – Lite oklart hur många som fått lämna stadshuset under utrymningen, men som mest arbetar 200 personer här.

Säkerhetssamordnaren i Falköping Rebecca Bergelin, bekräftar även att de fått hot via mail. – Ja, det stämmer och vi har även evakuerat enligt polisen.

Inget föremål hittat i Skövde

I Skövde fortsätter arbetet som vanligt trots hotet.

– Vi har haft polis på plats som konstaterat att det inte föreligger något hot trots att vi fått mail om en bomb. Inget föremål har hittats, säger Markus Westerfors som är säkerhetschef på Skövde kommun.

Enligt honom ska det i mailet finnas delar som går att spåra till en person, men att detta är arbetsuppgifter för polisen.

– Vi har gått ut med information till våra anställda så att alla ska känna sig lugna, det är vår uppgift, säger Markus Westerfors.

Hot via e-post

Så sent som i fredags kom bombhot in till både Skövde och Lidköpings kommun.

– Förra gången var det först ett muntligt hot och sedan skriftligt via e-post. Den här gången är det via e-post. Vi har utrymt stadshuset även denna gång. Polisen är där och söker igenom byggnaden, säger Elin Liljebäck Nilsson, utvecklings- och kommunikationschef på Lidköpings kommun till tidningen GT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.