I klippet berättar Anders Eriksson som är chef för kalla fall-gruppen i polisregion Väst att han tror fallet kommer kunna lösas. Foto: TT/SVT

Nytt hopp att lösa mordet i Stuvkällaren i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Linköping blev löst tack vare ett pilotprojekt där polisen använt sig av dna-sökning i utländska kommersiella släktarkiv. Efter en utvärdering vill NFC ge grönt ljus för det sättet att arbeta. I polisregion Väst står ett fall högst på önskelistan: Mordet i Stuvkällaren 2005.

Omkring sjuhundra kvinnor har topsats i jakt på den kvinna i 30-35-årsåldern som mördade Marie Johansson i den lilla butiken Stuvkällaren i Göteborg för femton år sedan. Men hittills har mordet förblivit olöst.

När dubbelmordet i Linköping löstes tack vare ett nytt sätt att arbeta väcktes nytt hopp. Men det var ett pilotprojekt, ett försök som först idag har utvärderats av NFC, Nationellt Forsensiskt Centrum, hos polisen. NFC anser att den här metoden ska kunna användas mer generellt. Ett välkommet besked

– I region Väst ligger mordet i Stuvkällaren högst. Och även nationellt borde det fallet ligga högt för att använda den här metoden. Vi har bra dna, eftersom vi har mycket blod. Andra kanske bara har någon droppe eller så, säger kommissarie Peter Thylén på polisens kalla fallgrupp i Göteborg.

Motargument finns

Men det finns något som talar emot också. Visserligen har vittnen berättat att mördaren pratade flytande svenska, men hennes ursprung är ett annat:

– Ja, vi vet efter tidigare dna-analys att mördaren är en kvinna som har sitt ursprung i sydöstra Europa. Det är inte så bra i släktforskningshänseende, för vi kommer kanske att tappa redan efter första generationen. För där saknas ofta kyrkböcker och det är kanske inte så många som släktforskar där.

Peter Thylén inser att detta gör att man från nationell ledningsnivå kanske hellre satsar på att hitta en misstänkt nordeuropé, där chanserna att lyckas bör vara större. Ändå hoppas han verkligen att nästa fall på listan blir just det olösta mordet i Göteborg.

– Vi har också vidtagit alla andra åtgärder man kan vidta. Den här nya metoden ska ju ses som det sista halmstrået. Och vi har gjort precis allt annat. Så då är det detta med släktforskningen som återstår, säger Peter Thylén.

Beslut dröjer

Men även om NFC:s rekommendation väger tungt är inte sista ordet sagt. Det slutliga beslutet ligger hos Rikspolisstyrelsen. Ur polisiär synvinkel tycker man sig inte ha något att förlora på att införa den här metoden att hitta grova brottslingar, men det kan finnas synpunkter som har med integritet och etik att göra.

– Troligen får vi inget slutligt okej förrän i bästa fall nästa sommar eller höst, säger Peter Thylén.

I klippet nedan berättar Marie Johanssons mamma om sina förhoppningar kring den nya dna-tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.