En odling av resistenta bakterier undersöks på Folkhälsomyndighetens smittskyddslabb. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt mässlinglarm i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fall av mässlingen har upptäckts i Göteborg. Det var en person som kom in till Bergsjöns vårdcentral tidigare i veckan som bar på smittan. Nu har en omfattande smittspårningsprocess dragit igång.

Det var den 16 april som en person som var sjuk kom in på vårdcentralen. Under onsdagskvällen gick Bergsjöns vårdcentral ut med ett meddelande på Facebook, vilket GP var först med att rapportera om.

Man skriver bland annat: ”Den som varit på vårdcentralen den 16 april kan ha blivit utsatt för smitta”.

Vårdcentralen förklarar sedan vilka som befinner sig i riskzonen. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Västra Götalands-regionen, säger så här till SVT Nyheter Väst:

– Jag kan bekräfta det inträffade. Vi har nu dragit igång en kartläggning av vilka personer som den smittade har varit i kontakt med och vilka som besökt vårdcentralen den aktuella dagen.

Oklart om det blir ett utbrott

Personen ska ha smittats utomlands. Det var på samma vårdcentral som förra utbrottet i Göteborg startade. Men enligt Thomas Wahlberg är det för tidigt att säga var det tar vägen den här gången.

– Det går inte att säga nu om vi får en större spridning eller om det stannar här.

Personer som uppsökt vårdcentralen den aktuella dagen bör vara uppmärksamma på eventuella symptom. Regionens smittskyddsenhet kommer nu att kontrollera om personer som kan ha utsatts för smitta är vaccinerade eller inte. Om inte kommer de att erbjudas vaccin.

Det förra utbrottet i Göteborg startade i slutet av december 2017. Då gick Sahlgrenska universitetssjukhuset upp i beredskapsläge. Totalt smittades några tiotal personer den gången och vården lyckades förhindra en mer omfattande spridning.

Fakta Mässlingen

Visa

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som sprids via luften.

De första symtomen är hosta, feber och röda ögon. Efter 3-4 dagar får man röda utslag i ansiktet och på kroppen.

Den som tidigare har haft mässling är immun och kan inte bli sjuk.

Den som blivit vaccinerad mot mässling har ett bra skydd mot mässling, men enstaka personer kan bli sjuka.

Vaccination mot mässling ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet.

Vaccinet ges vid 18 månaders ålder.

Det tar några dagar från det att man blir smittad innan man blir sjuk.

Om man misstänker smitta ska man ringa 1177 – inte besöka en vårdcentral eller sjukhus.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer