Denna skylt möter besökare vid akutmottagningarna på Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg sedan julafton. Foto: SVT

Nytt misstänkt fall av mässling i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Åtta fall av mässling har hittills konstaterats i Göteborg. Misstankar om ett nionde fall utreds just nu och detta fick bland annat till följd att väntrummet på barnakuten på Östra sjukhuset fick hållas stängt för vädring under natten till torsdag.

Under torsdagsmorgonen har uppgifter florerat i media om ett nionde konstaterat fall av mässling i Göteborg. Det stämmer inte. Enligt biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd och den jourhavande sjukhusdirektören Anne Haglund Olmarker är det fortfarande åtta fall som har konfirmerats.

Dock har en utredning nu inletts gällande ytterligare ett misstänkt fall av mässling.

Mässlingsutbrott i Göteborg

– Jag har fått uppgift om att en utredning har startats på infektionskliniken om ett nytt misstänkt fall. Jag vet i nuläget inte när vi kan få svar därifrån, säger Anne Haglund Olmarker till SVT Nyheter Väst strax före torsdagens stabsmöte med anledning av mässlingsutbrottet i Göteborg.

Väntrum vädrades

– Det finns alltid folk som har lite prickar och jag antar att det finns fler misstänkta fall. Men åtta har konfirmerats, säger Peter Ulleryd till SVT Nyheter Väst.

På grund av det misstänkta fallet ska väntrummet till barnakuten på Östra sjukhuset ha fått vädras under natten men de som sökt vård ska ha lotsats till andra lokaler. Vid sjutiden på torsdagsmorgonen kunde väntrummet åter öppnas.

Extra försiktighet sedan julafton

Vädringen ses som en säkerhetsåtgärd men sedan några dagar tillbaka har det vidtagits extra försiktighet vid entréerna till akutmottagningarna på Östra sjukhuset och Sahlgrenska.

– Om man haft misstanke om mässling har man lotsats till separat rum, så har vi haft det sedan julafton, säger Anne Haglund Olmarker.

Risk för nya fall till och med 11 januari

Tidigare har Smittskydd Västra Götaland gått ut med att det finns risk att nya fall kan tillkomma till och med den 30 december. Det datumet har nu korrigerats.

– Ja, eftersom vi har fått in fler fall. Exponerade kan i nuvarande läge insjukna till och med den 11 januari, säger Peter Ulleryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet