Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Welander, ordförande för Chalmers studentkår, och Anna Lindqvist, ordförande för sociala enheten på Chalmers studentkår säger att de är oroliga för studenternas mående under pandemin. Foto: SVT

Chalmersstudenter mår dåligt under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Många förknippar studentlivet med att träffa nya vänner, umgås på campus och gå på roliga fester. Men på grund av pandemin sitter många studenter ensamma hemma och studerar på distans. Nu oroas studentkåren på Chalmers över hur det påverkar studenternas mående.

– Vi hör mycket om en utbredd ensamhet, säger David Welander, ordförande i studentkåren på Chalmers.

Hör studentkårens ordförande berätta om hur de försöker motverka ensamheten i klippet ovan.

I en enkät som studentkåren gjort om studenternas mående svarade 78 procent att de mår sämre eller mycket sämre till följd av pandemin. 1 300 av cirka 11 000 studenter deltog i enkäten.

Chalmers håller inte stängt men uppmanar studenter och anställda att minimera antalet fysiska besök. På sin hemsida uppmanas också studenter att hänga med ”sitt gäng” och begränsa sitt fysiska umgänge till en mindre grupp vänner.

– Det är definitivt annorlunda än vad det varit tidigare. Det är lättare att må bra i grupp om man säger så, det är ju inte stora lägenheter man har som student, och när man sitter inklämd i några dagar i sträck så börjar det ta lite på psyket, säger Ask Uv som är student.

Digitalt julbord

Studentkåren försöker att arrangera andra aktiviteter digitalt då de märker att det finns ett sug hos studenterna att bidra till gemenskapen även om man inte kan ses. Bland annat genom att arrangera ett digitalt julbord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studenterna Ask Uv, Sofia Moberg och Sabela Teixeira berättar hur studentlivet förändrats under pandemin. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet