Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regina Crosby Haug, OneWhale är dokumentärfilmare och följer Hvaldimir under hans resa för att försöka komma till en plats där det finns fler vitvalar. Foto: OneWhale

Osäker framtid för vitvalen Hvaldimir – nu vädjar man om hjälp av norska regeringen

Publicerad

Han blev sommarens stora snackis. Nu är hans framtid högst osäker – och han känner sig ensam.

– Vi har en julönskning för Hvaldimir, och det är att han snart ska få träffa andra vitvalar, säger Regina Crosby Haug, OneWhale.

Hvaldimir finns för närvarande i en fjord i Sydnorge där han får hjälp av organisationen OneWhale. Han har ätit upp sig rejält efter en hungrig sommar.

Han är fortfarande väldigt lekfull och social. När han går upp till ytan för att hämta luft, frustar han ut vatten genom blåshålet energiskt och verkar vara väldigt nöjd. Men personalen som tar hand om honom är bekymrade.

– Fysiskt är han i fin form efter att ha ätit upp sig rejält under hösten, säger Regina Crosby Haug, OneWhale, men det verkar som att han känner sig ensam och söker kontakt med människor.

Önskar hjälp av norska myndigheter

Organisationen för att stötta Hvaldimir försöker att, med hjälp av norska myndigheter, hitta en lösning som går ut på att vitvalen ska transporteras till Svalbard, där det finns fler vitvalar som han kan umgås med. Men om och hur transporten ska gå till är oklart.

En ide är, att med insamlade medel, transportera Hvaldimir med flyg, för att korta ner transporttiden till ett minimum. Förutsättningar för att Hvaldimir ska överleva i Sydnorge eller Bohuslän, är inte goda, menar OneWhale.

– Vår förhoppning är att Hvaldimir ska komma till Svalbard till sommaren, säger Regina Crosby Haug, OneWhale.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.