Se det tuffa arbetet när Ostindiefararen får ny rigg

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fick ostindiefararen Götheborg nytillverkade rår till riggen. Det innebär att man i sista skedet måste värma upp järnringar till 900 grader som sedan träs på råna, för att hålla ihop de två delarna som bildar ett rå.

– Lite kinkigt arbete, men vi fixade det, säger Marie-Louise Edholm, båtsman ombord på Götheborg.

Det är ett lagarbete, där runt 20 personer är inblandade. Två personer bär först den heta ringen från den portabla ugnen på två järnstänger, för att försiktigt trä ringen över det nytillverkade rået.

– Det här är ett rå till focken, det vill säga till masten längst fram, säger Marie-Louise Edholm, båtsman ombord på Götheborg.

Ostindiefararen Götheborg är ett av mycket få skepp i världen där man använder den här tekniken för att bygga skeppsriggar som man gjorde på 1700-talet, och så som det ursprungliga skeppet Götheborgs rigg byggdes.

– Masterna klarar sig bra, men råna utsätts för mycket väder och vind och därför måste de bytas ut, fortsätter hon.

Till sommaren ska Götheborg segla till Medelhavet, övervintra där för att sedan förhoppningsvis fortsätta till Indien och Kina under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.