Ägg. Foto: TT

Svenska äggproducenter försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I Västsverige har flera äggproducenter fått lägga ner sedan deras avtal sagts upp.

– Vi får se hur länge det går. Men i nuläget vet vi inte hur vi ska göra, säger Lars Stenberg på Klosterägg utanför Varberg.

Han har levererat ägg till Lantägg i nästan 20 år men i höstas kom brevet om att avtalet sägs upp.

SVT granskar ekomaten

Orsaken är att hans hönor sitter i bur och numera säljer butikerna nästan enbart ägg från frigående höns.

– Man känner sig mobbad . Jag tycker att våra ägg borde gå att sälja, det är precis som att bur är dåligt och frigående bra. Och så är det inte, säger Lars Stenberg.

Nedgången beror på att de stora matvarukedjorna tagit bort burägg nästan helt ur sortimentet. ICA är den senaste i raden.

– Vi ser att trenden är att kunden vill ha ägg från frigående hönor och den ökningen har skett det senaste året, i vår totala försäljning är 93 procent numera från frigående höns, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetsansvarig på ICA.

Men vilka har det egentligen bäst?

– I forskningen är det tudelat vilka som har det bäst, men vi ser att frigående får röra sig naturligt och de har starkare skelett och så ser vi också vad kunderna efterfrågar, säger Johanna Stiernstedt.

En rundringning som SVT Västnytt gjort visar att flera grossister väljer att inte förnya avtalen med buräggsproducenter. Svenska Lantägg i Skara är en av dem.

– Vi har sagt upp avtalen med fem mindre producenter i Västra Götaland, Halland och Skåne. En del större har lagt om sin produktion till frigående, säger Reine Jonsson, platschef på Svenska Lantägg.

I dagsläget är det ett överskott på ägg, både i Sverige och i Europa, detta trots att konsumtionen ökat stadigt de senaste åren.

Brist på ekologiska ägg

Det gör att de allra minsta producenterna har svårt att hålla sig kvar. Till små besättningar räknas alla som har färre än 10 000 djur i sina anläggningar.

– Det är de som försvinner först, det är inte lönsamt för oss att åka och hämta ägg på gårdar två tre gånger i veckan, säger Reine Jonsson.

Samtidigt som det är överskott på ägg från frigående hönor inomhus och burägg så är det stor brist på ekologiska. I början av februari fick en hamburgerkedja börja servera ägg från frigående höns istället för ekologiska ägg.  Men att ställa om till ekologisk produktion är inte ett alternativ för Lars Stenberg på Klosterägg.

– Vår anläggning passar inte för det, vi har inga arealer utomhus och de ska kunna vistas ute. Här finns också rovfåglar och vildsvin som blir ett hot mot hönsen. Och att ställa om till frigående vågar vi inte i dagens läge, det är stora investeringar och med dagens överskott betalar det sig inte, avslutar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet