En polisman undersöker brottsplatsen på Volvoparkeringen i Torslanda. Övervakningsfilmer visar tydligt hur en person placerar en sprängladdning på bilen. Foto: SVT

Övervakningsfilmerna visar: Någon placerar en sprängladdning på bilen

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringen vid Volvos fabrik i Torslanda där en bil exploderade under torsdagen är väl övervakad. Nu visar kamerabilder tydligt hur en person placerade en sprängladdning på bilen, enligt polisen.

– Vi försöker identifiera människor, säger Ben Wahlin vid Göteborgspolisen.

Det var vid 01.30-tiden under natten till torsdag som polis larmades till Volvos parkering i Torslanda. En bil hade exploderat.

– Det är inga personskador utan bara materiella skador, sade Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen, en kort tid efter larmet.

Sedan dess har ett omfattande utredningsarbete pågått för Göteborgspolisen, som har haft mycket övervakningsfilm att analysera.

– Vi ser jättetydligt att det kommer en bil dit och det läggs en laddning på just den här bilen och det sprängs och bilen lämnar, säger Ben Wahlin, förundersökningsledare vid polisen i region Väst.

Ingen tydlig hotbild framträtt

Man jobbar nu med att försöka identifiera de fordon och personer som visar sig på kamerabilderna. Men det är mörka bilder. Det väntar också fler förhör, inte minst med personen som äger den sprängda bilen – en arbetare på Volvo.

– Det är givetvis utifrån den personens berättelse som vi kan gå vidare, säger Ben Wahlin.

Utifrån den berättelsen, verkar det då finnas en hotbild mot den här personen?

– Nej, men det är vad vi utgår ifrån. För det är inget som har kastats under ett gäng bilar, utan det är tydligt att det är just den här bilen man har valt ut.

Ben Wahlin berättar vidare att den spränganordningen som använts var en grövre variant av typen banger.

– Det finns olika storlekar på dem. Här har det då sprängt bort delar av motorhuvuden, så det är inte som en fyrverkeripjäs. Det är verkligen tryck i dem, säger han.

Oro bland anställda

Händelsen har orsakat oro bland arbetare på Volvo. När SVT Nyheter Väst kommer till platsen under torsdagen har flera anställda samlats på platsen.

– Vad är det som händer, vågar man gå till jobbet, frågar sig en kvinna.

Också Ben Wahlin har förstått svårigheterna för de Volvoanställda.

– Vi har varit där ute och pratat med deras arbetare också, och givetvis blir det oroligheter i leden när sådant här händer, säger han.

– Men det verkar inte vara helt slumpmässigt utan man har ju valt ut just den här bilen. Sedan vad som händer, det får framtiden utvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.