Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna blev chockade när misstankarna om vad deras son gjort blev kända. Starta klippet för att höra föräldrarna berätta.

Pappan till sexbrottsmisstänkte läraren i Borås: ”Helt fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till läraren visste inget  – och blev chockade när misstankarna om vad deras son gjort blev kända.

Under onsdagen dömdes läraren till 4,5 års fängelse för sexbrott mot barn på den låg- och mellanstadieskolaskola i Borås där han jobbade.

– Det är klart att jag önskar att jag kunde hjälpt honom, säger pappan.

Den 30-åriga lärare som misstänks för våldtäkt mot barn, sexuella ofredanden, barnpornografi och misshandel i Borås har erkänt en del av de 30-tal åtalspunkter som han misstänks för.

Han har också erkänt att han hade en dragning till barn och har sökt vård för pedofili.

– Han sökte hjälp redan 2018 och har gått i terapi och fått medicin. Men det har uppenbarligen inte hjälpt. Han erkänner ett fall av våldtäkt och ett grovt sexuellt övergrepp, sade advokat Lars Almlöf som är mannens försvarare till SVT Nyheter Väst i oktober.

Nu döms mannen till 4,5 års fängelse för bland annat en våldtäkt mot barn.

Blev chockade

Mannens föräldrar blev chockade när brotten uppdagades för runt ett år sedan. De visste inget om sonens problem eller att han sökt hjälp. Enligt föräldrarna säger sonen att dragningen till barn dök upp när mannen började arbeta på skolan, och att han inte berättat för någon.

– Han visste inte själv vart det kom ifrån, och det var mycket skam att berätta för någon, säger mamman. 

Kritiska till vården

När rättegången avslutades yrkade åklagaren på ett flerårigt fängelsestraff. Föräldrarna har valt att hjälpa sin son och hoppas att rätten tar hänsyn till att han sökt hjälp.

Samtidigt är de mycket kritiska mot vårdens agerande.

Mannen vårdades på Sexualmedicinsktcentrum (SMC) samtidigt som han jobbade på skolan. Någon polisanmälan från SMC mot mannen gjordes inte.

– De borde ha slagit larm direkt, de borde stoppat honom från att jobba på skola, säger pappan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.