Claes-Göran Niklasson stämmer Borås parkeringsbolag för otydlig skylt. Foto: SVT

Svårtydd parkeringsskylt tas upp i HD

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinst i tingsrätten och förlust i hovrätten. Boråsaren Clas-Göran Niklasson tar frågan om otydlig parkeringsskyltning till högsta instans.

Det udda fallet med Clas-Göran Niklassons parkeringsbot ska upp i Högsta domstol, rapporterar P4 Sjuhärad.

– Jag har samma entusiasm som tidigare. Jag anser  inte att jag har brutit mot några parkeringsregler, säger Clas-Göran Niklasson.

Bötesbråket började i september 2015, när Clas-Göran Niklasson blev arg över en p-bot som, enligt honom, berodde på otydlig skyltning.

På väg till ett tandläkarbesök, ställde han bilen på parkeringen vid Stadsparksbadet i centrala Borås vid halv åtta på morgonen. Han tolkade parkeringsskylten som att avgift gällde mellan 9 och 18 och att tiden var begränsad till fyra timmar.

Därför betalade han ingen avgift.

Men när han kom tillbaka en timme senare, halv nio, hade han redan fått en p-bot på 350 kronor.

– Jag blev upprörd och väldigt ifrågasättande. På skylten står det ju 9-18 och klockan var ju halv nio på morgonen, sa Clas-Göran Niklasson till SVT Nyheter Väst då.

Ett missförstånd, tänkte han, och bestred boten. Men Borås parkeringsbolag höll inte med, så Clas-Göran Niklasson stämde det kommunala bolaget.

Vann i tingsrätten

Clas-Göran Niklasson tog fallet till tingsrätten och vann. Rätten ansåg att skyltningen var så pass bristfällig och missvisande att parkeringsboten aldrig borde ha utfärdats.

Borås parkeringsbolag överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som i stället gav bolaget rätt. Helt plötsligt satt Clas-Göran Niklasson med både en bot på 350 kronor och rättegångskostnader på 1.900 kronor.

Kvar fanns bara en sak att göra: överklaga till Höstsa domstolen. Även om det till en början kändes tveksamt.

– De har nog betydligt viktigare ärenden än parkeringsstrider i Borås, sa Clas-Göran Niklasson efter hovrättsbeslutet.

Tas upp av HD

I slutet av förra året stod det klart att fallet ska upp i rätten – igen. Högsta domstolen hade beviljat prövningstillstånd i frågan om p-skyltning. Nu har det sista yttrandet inkommit och kvar är nu bara dragningen som ska avgöra hela fallet. Men trots alla turer har Clas-Göran Niklasson inte tröttnat.

– Jag tycker att HD får avgöra det här fallet, jag vill inte att parkeringsföretaget ska ha tolkningsföreträde, säger Clas-Göran Niklasson.

Enligt justitiesekreterare Erika Bergman går det inte att säga när beslut från HD kan komma.

– Det är någon mening klart för avgörande nu. Vi har inte satt något datum för föredragningen än, men förhoppningsvis på den här sidan sommaren, säger hon.

Skylten borttagen

Borås parkeringsbolag har ändrat skylten men menade att det inte har något med rättsprocessen att göra.

– Vi har ändrat eftersom simhallen ville att vi skulle göra det. Nu får man bada längre än fyra timmar och då ville vi anpassa våra regler så att man även får parkera längre, sa Lennart Johansson tidigare sagt till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.