• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, säger att ”Majoritetssverige” inte vet hur personer i minoritetsgrupper tänker kring partiet Nyans. Foto: TT/SVT

Partiet Nyans – en politisk joker utanför opinionsundersökningarna

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans flyger under radarn i opinionsundersökningarna, enligt professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson. En politisk joker som det etablerade samhället inte har koll på. Partiet kan därför överraska på valdagen, även om han inte tror det.

Nyans är det första partiet som rör sig utanför opinionsundersökningarnas ramar, enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det hänger ihop med det nya Sverige, det dolda Sverige kunde man säga, de personerna som lever där de är inte med i opinionsmätningarna, säger Peter Peter Esaiasson.

Val 2022

”Majoritetssverige har inte en susning”

Bland annat så svarar de inte på opinionsundersökningar eller är med i webbpaneler som forskare sätter upp.

– Det etablerade majoritetssverige har inte en susning hur folk tänker i de här minoritetsgrupperna, säger Peter Esaiasson.

Valdagen

Den 11 september får forskarna svar och vi får se om Nyans får politisk representation i riksdag, region eller kommun.

– Det blir ett väldigt intressant test om det är möjligt att gå under radarn. Förmodligen inte, men det skulle kunna vara så,

Här kan du se ett reportage med göteborgaren och partiledaren för Nyans, Mikail Yüksel. Han menar att partiet är på väg mot stora framgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet