Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när Ramla Abdullahi, som satt i publiken under SVT Nyheter Västs valdebatt, ifrågasätter Martin Wannholts (D) uttalande om judehat. Foto: SVT

Partiledare kritiserades för uttalande om judehat: ”Jag blir lite förbannad på dig”

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle vara en debatt om bostadsbristen i Göteborg tog en helt ny vändning. Demokraternas partiledare förde in judehat i Malmö i ett svar och fick direkt starka reaktioner från publiken.

Det var under SVT:s lokala valdebatt den första september i Angered som Martin Wannholt (D) gjorde ett uttalande som fick publiken att reagera.

– Jag blir lite förbannad på dig när du står på scen och säger sådär, du har ett ansvar som politiker, sade Ramla Abdullahi från Bergsjön, som satt i publiken, till partiledaren för Demokraterna.

Val 2022

Uttalandet hon vände sig mot gjorde Martin Wannholt (D) som svar på en publikfråga från Aladdin Majzoub:

– Jag vill inte att Göteborg ska vara som Malmö. Jag vill inte att man ska ombilda massa lägenheter och tvingas att köpa lägenheterna, sade Aladdin Majzoub under debatten som handlade om ombildning av bostäder.

– Nej, ingen kommer tvingas och vi vill heller inte bli som Malmö med det judehat de har där, svarade Martin Wannholt då.

I klippet ovan kan du se Ramla Abdullahis reaktion på det uttalandet.

Dagen efter debatten säger Martin Wannholt (D) till SVT Nyheter Väst att antisemitism är ett viktigt ämne att lyfta.

”Det är vidrigt”

– Jag drog aldrig paralleller till Rosengård som hon (frågeställaren. reds. anm) säger. Det är absolut viktigt att nämna att det har flyttat judar från Malmö, att det är spritt på skolor – det är vidrigt.

Varför tar du upp det i en bostadsdebatt?

– I varje debatt kan jag ta upp Malmö med sitt utstpridda judehat och hur politiken har låtit det ske. Om någon blir kränkt så är det tråkigt men jag står för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet