Skolattacken i Trollhättan

Pengar till offer efter skolattacken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra elever och två skolanställda får ersättning av Brottsoffermyndigheten efter skolttacken i Trollhättan hösten 2015. Fem personer som begärt ersättning blir utan, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Personerna får mellan 10 000 och 20 000 kronor i brottsskadeersättning för kränkning. Tre av dem befann sig i klassrum som de inte kunde lämna utan risk för att direkt utsättas för brott. En elev utsattes för ett indirekt hot. Två anställda som blev jagade av gärningsmannen får 20 000 kronor.

– De här personerna har alla befunnit sig i närheten av gärningspersonen och det har funnits en konkret fara för dem att direkt utsättas för brott av honom. Personerna har också varit medvetna om faran, säger Per Jonsson, jurist på Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Skolattacken i Trollhättan

LÄS MER: Nekas ersättning efter skolattack

I de fem ärenden där personerna får avslag har Nämnde för brotsskadeersättning gjort bedömningen att personerna inte har utsatts för brott. Tre av ärendena gäller personer som träffade gärningspersonen men där mötet inte inneburit vare sig ett direkt eller indirekt riktat hot.

”Fruktansvärd upplevelse” inte lika med ersättning

Två ärenden gäller personer som varit i klassrum som låg vid de korridorer där gärningspersonen rörde sig igenom. Här anser brottsoffermyndigheten att personerna först i efterhand fått veta att gärningspersonen angripit andra som befunnit sig på skolan. Det har därmed inte funnits en konkret fara.

LÄS MER: Skolattacken minut för minut

– Det har varit en fruktansvärd upplevelse för de som befunnit sig på skolan och många har varit med om situationer där de känt sig rädda och utsatta. Det som nämnden har bedömt är om de har blivit utsatta för brott eftersom det är en förutsättning för brottsskadeersättning. I de här fallen anser nämnden att så inte är fallet, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet