Foto: TT

Pojke hotade flicka med skarp pistol – omhändertogs inte

Uppdaterad
Publicerad

En 14-årig pojke i Göteborg hotade en jämnårig flicka med en skarpladdad pistol. Han greps – men omhändertogs aldrig av socialtjänsten. Nu har han släppts på fri fot.

Det var i torsdags som den 14-åriga pojken ska ha gått hem till flickan och hotat henne med vapnet. Det rapporterar Aftonbladet.

Försattes på fri fot

Polisen som senare gjorde en husrannsakan hemma hos pojken hittade vapnet och tillhörande ammunition. Pojken greps, misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot. När ärendet lämnades över till socialtjänsten vidtogs inga åtgärder och pojken försattes på fri fot.

Detta är något som polisen är kritisk till.

– Socialtjänsten har agerat jäkligt märkligt med tanke på att det finns en målsägare här, säger Anders Klingberg till Aftonbladet, han är polis i Göteborg med stor erfarenhet av ungdomsbrottslighet.

Kan inte uttala sig om det enskilda fallet

Ingvor Gunnarsson är sektorschef för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning centrum. Hon kan inte prata om det enskilda ärendet med 14-åringen, men svarar på generella frågor om omhändertagande och socialtjänstens arbete.

–För att fatta ett beslut om LVU måste lagstiftningens kriterier vara uppfyllda. Det handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd. Om det finns ett vård och behandlingsbehov kan behovet också ha tillgodosetts genom frivillig vård.

– Får man allvarliga indikationer måste socialtjänsten omedelbart göra en bedömning. Det är svårt för mig att svara på man jag utgår från att socialtjänsten gjort en risk– och skyddsbedömning. Vi uttalar oss inte i individuella ärenden. Grunderna för socialtjänstens bedömning omfattas av sekretess, säger Gunnarsson till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.