Polischefen Erik Nord. Foto: SVT

Polischefen: Se över demonstrationslagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens stora nazistdemonstration uppmanar nu polischefen i Göteborg, Erik Nord, politikerna att se över demonstrationslagarna. Bland annat vill han ha större möjligheter att åtala grupper för hets mot folkgrupp.

– Lagen behöver uppdateras, säger han.

Helgens nazistdemonstration blev lugnare än befarat. Trots en hel del våldsamheter blev den ändå inte så tumultartad som polisen förberett sig för.

Nu väntar flera personer åtal för våldsamt upplopp, försök till misshandel och andra eventuella brott. Däremot är det mycket osäkert om någon kommer att åtalas för hets mot folkgrupp.

NMR-demonstration i Göteborg

– Jag uppmanar nu politikerna att sätta sig ner och diskutera grundligt. Vi behöver en uppdaterad lagstiftning, säger Erik Nord.

”Demonstrationen inte ett hot enligt lagen”

Nord menar att det idag bara är möjligt att åtala enskilda individer som säger eller gör något som kan klassas som hets mot folkgrupp. Däremot är det omöjligt att klassa hela den nazistiska demonstrationen som det.

– Jag anser att vi måste kunna väga in ett kollektivt beteende, fanbärande, uniformer, symboler på kläder och flaggor och se dessa saker i ett sammanhang, att allt sammantaget utgör ett hot mot dem som anser sig hotade av den nazistiska ideologin, säger han.

För att det ska bli möjligt måste lagen skrivas om, menar Erik Nord.

Polischefen vill också ha ett förtydligande kring vad som ska vägas in när polisen ger tillstånd till den här typen av demonstrationer. Han tänker på det faktum att den ägde rum samtidigt som den judiska högtiden Jom Kippur.

– Vi ansåg att det inte kunde inskränka demonstrationsrätten. Förvaltningsrätten gjorde delvis en annan bedömning men varken deras eller kammarrättens beslut var särskilt tydliga. Vi behöver vägledning inför framtiden och det måste man se över från lagstiftarnas sida, säger Erik Nord.

Regeringen har kallat till samtal

SVT Nyheter Väst har sökt justitieministern Morgan Johansson, (S). Hans pressekreterare skriver följande:

”Vi har bjudit in till samtal med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet för att tala om hur vi bäst möter den nuvarande situationen. Lagstiftning är självklart en del i detta”.

LÄS MER: Lördagen i Göteborg – minut för minut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet