Teodor Smedius som är chef för citypolisen tycker att situationen på Avenyn har förbättrats. Foto: TT/SVT

Polisen: Allt lugnare i centrala Göteborg

Publicerad

Trots allvarliga våldsdåd, som i helgen när en man knivskars svårt på Avenyn, beskriver citypolisen i Göteborg läget som allt bättre. – Vi ser en avsevärd skillnad jämfört med för ett antal år sedan, säger Teodor Smedius, områdeschef för citypolisen i Göteborg.

Avenyn lockar många tusentals festande människor varje helg och ännu fler vid särskilda tidpunkter under året. Stök och fylla är vanligt – men inte så vanligt som det har varit.

– Antalet våldsbrott i centrum sjunker år efter år. Vi hade ett litet bakslag förra sommaren vilket vi tror berodde på den extremt varma sommaren vilket gjorde att ovanligt många rörde sig ute under en lång period.

Det säger Teodor Smedius, chef för citypolisen. Enligt honom beror det tilltagande lugnet till stor del på två saker:

– Det ena är att vi satsar mot de här områdena, Avenyn och Järntorget. Vi har en stående insats, en styrka som alltid är närvarande under helgerna utöver den ordinarie polisstyrkan.

Fortfarande en hel del stök

Den andra faktorn handlar om kommunikation.

– Vi har ett mycket bättre samarbete med krogägare och vakter än vad vi hade tidigare.

Enligt Teodor Smedius har den positiva trenden pågått i 4-5 år.

– Vi har en påtagligt lugnare situation i centrala Göteborg numera. Men det betyder inte att inget händer, självklart är det fortfarande mycket fylla, slagsmål och brottslighet som alltid när stora folksamlingar festar. Men det är i jämförelse inte alls lika illa som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.