Flera fall av swatting, spoofing och falska dödsbud misstänks ha förekommit i Sverige på senare tid. Foto: TT

Polisen bekräftar: Ytterligare två fall av swatting i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst rapporterade tidigare i veckan om den amerikanska trolltrenden ”swatting” – och att den nu förekommit vid flera fall i Sverige. Nu meddelar polisen ytterligare två fall i Västsverige.

Det var tidigare i veckan som SVT Nyheter Väst rapporterade om tre bekräftade fall av så kallad ”swatting” på tre olika orter i Sverige. Swatting är ett farligt spratt som innebär att någon falsklarmar polisen om pågående gisslansituationer för att sedan få se polisen storma in i en persons lägenhet.

Det tre fallen ägde rum i Falköping, Arvika och Västerås och hade flera detaljer gemensamt. Förutom gärningspersonens tillvägagångssätt, och att de drabbade livesände på Twitch, fick dessutom anhöriga till de drabbade en stund tidigare falska dödsbesked över sms från någon som utgav sig för att vara ”polisen”.

Nu bekräftar polisen ytterligare fall av swatting mot två kvinnor i Västsverige – ett i Borås och ett i Lerum. Båda fallen inträffade innan de tre som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om. Och det märkliga mönstret upprepar sig.

”Skulle utrymma på grund av gasläcka”

– En granne till kvinnan i Lerum fick ett sms 23.30 med texten: ”Jag sökte upp närliggande nummer på hitta.se. Någon har brutit sig in i min lägenhet och han låter mig inte lämna. Jag är under hot, kan ni ringa polisen”, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Meddelandet avslutades sedan med kvinnans namn och adress. När polisen åkte till platsen och genomsökte lägenheten visade sig det hela vara ett falsklarm. Den drabbade kvinnan berättar för SVT Nyheter Väst att hon en stund innan polisens ankomst hade fått ett sms från ”polisen” där det stod att hon måste utrymma sin lägenhet på grund av en gasläcka.

Omkring en månad tidigare hade en kvinna från Borås fått besök av polis som genomsökte hennes lägenhet efter en misstänkt gisslantagare – men det hela visade sig vara ett falsklarm. Flera av kvinnans grannar hade fått sms där det stod att hon var under hot. Hon hade dessutom fått ett sms från någon som utgav sig för att vara polisen, strax innan. Thomas Fuxborg läser upp:

– I meddelandet står det ”Utrym byggnaden på grunda av gasläckage. Räddningstjänsten”.

Både kvinnan från Lerum och kvinnan från Borås livesänder på Twitch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swatting

Mer i ämnet