Polisen håller presskonferens om nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer att ha kroppskameror under bevakningen av demonstrationerna till helgen. – Vi kan inte utesluta att det blir våldsamheter, säger regionpolischefen Klas Friberg.

Tiotusentals människor väntas bege sig ut på gatorna i Göteborg under helgens nazistdemonstration. En stor majoritet av dem är motdemonstranter. På onsdagen berättade polisen på en presskonferens om hur de förbereder sig för vad som beskrivits som den största polisiära aktionen sedan EU-kravallerna 2001.

Klas Friberg, regionpolischef uppgav bland annat att polisen kommer att bära kroppskameror i samband med insatsen.

– Vår intention är att lagföra alla de som begår brott, både människor med tillståndsgivna och icke tillståndsgivna demonstrationer.

– Dels för att vi ska få en rättvisande bild av vad som händer, men också för att vi ska kunna lagföra människor i efterhand, säger kommenderingschefen Emelie Kullmyr.

– Vi kan absolut inte utesluta att det blir våldsamheter. Att det finns människor i stan som är beredda att begå brott har vi tagit höjd för, och vi är beredda på det, säger Klas Friberg.

Stor förstärkning

Friberg uppgav också att polismyndigheten begärt och fått hjälp med personal från alla polisregioner i Sverige. För att klara av ordning och säkerhet kring demonstrationen så kommer polisen att upprätta en särskild zon längs demonstrationsvägen. Det innebär att polisen får bestämma vem som befinner sig i området och inte.

– Allén kommer att vara stängd under delar av dagen, säger Magnus Larsson, operationsedare på polisen.

Magnus Larsson gick igenom vilka olika evenemang som pågår samtidigt under lördagen. Bland annat handlar det om bokmässan, fotbollsmatch på Gamla Ullevi, och dessutom icke tillståndsgivna allmänna sammankomster – exempelvis den motdemonstration som planeras.

– Vi kommer jobba trygghetsskapande i första hand. Vi ska hålla en god kommunikation med alla parter som vill delta, säger Larsson.

LÄS MER: Polisgarage blir arrest under nazistdemonstrationen

Många motdemonstranter

Enligt uppgifter till SVT så har Säpo tidigare uppgett att flera hundra våldsamma motdemonstranter väntas demonstrera mot nazisterna.

– Vi vädjar till övriga demonstranter att ta avstånd från dem, säger Magnus Larsson.

Klas Friberg uppgav också att två förundersökningar pågår med anledning av två icke tillståndsgivna demonstrationer den senaste tiden. NMR demonstrerade utan tillstånd den 17 september. Där utreder polisen hets mot folkgrupp. Även en annan demonstration utan tillstånd hölls lördagen därpå av meningsmotståndare till nazisterna. Där utreder polisen brott mot ordningslagen.

LÄS MER: Denna vägen går nazisternas demonstration

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.