Se hur postrånet i Göteborg gick till och hur polisen lyckades lösa fallet. Foto: SVT / Det stora postrånet

Polisen om det stora postrånet som lamslog Göteborg 2008: ”De drog ner brallorna på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 januari 2008 rånades postterminalen i Göteborg av beväpnade män som lyckades fly med hjälp av bombattrapper och brända bilar.

– Rånarna låste ute oss från polishuset, de satte stan i ett fullständigt kaos, säger polisen Peter Kron i SVT:s nya dokumentärserie om postrånet.

Göteborgarna vaknade upp till en stad i förvirring den 22 januari 2008, med polisavspärrningar, utrymda hyreshus, utplacerade fotanglar och bombattrapper. Vid halv två på natten hade postterminalen rånats av maskerade och beväpnade män, som sedan flytt platsen.

“Aldrig haft så komplex brottsplats”

– De satte stan i ett fullständigt kaos med brandkår, polis, bomber, granater och fara för andra människor. De drog ner brallorna på oss fullständigt. Så att det var liksom bara – lös det här, säger Peter Kron, gruppledare för Grova brott, i SVT:s dokumentärserie “Det stora postrånet”.

Det stora postrånet

– Vi blev nog uppringda alla kriminaltekniker i Göteborg och även Borås, Uddevalla. Varken före eller efter har vi haft en så komplex brottsplats, säger kriminalteknikern Carola Freudenthal.

Räknade med 80 miljoner kronor i rånbyte

Kort efter rånet hittade polisen misstänkta föremål i en bil. Flera personer förhördes och häktades, men till en början vägrade alla att prata.

Genombrottet kom ett halvår senare när polisen kunde knyta två personer till brottet via DNA på en bombväska och en knivslida. Ungefär samtidigt valde två av de misstänkta att samarbeta med polisen och berättade allt.

– Ja, det är ju nästan eufori skulle jag vilja säga. Helt plötsligt så går proppen ur, säger Peter Kron.

“Ville ha pengar över till annat än Rolex och fest”

Bevisningen ledde till att 16 personer dömdes till fängelse. Rånligans mål var att få med sig 80 miljoner kronor från postterminalen.

– Det var nog summan som attraherade dem. Att det faktiskt blev pengar över till senare i livet och inte bara några år av Rolex, festande och resor, säger Nadia, ex-flickvän till en av postrånarna.

Men rånbytet blev betydligt mindre än förväntat: främst rikskuponger, presentkort och ogiltiga sedlar till ett värde av omkring en halv miljon kronor.

Hela dokumentärserien Det stora postrånet publiceras i sin helhet på SVT Play natten till söndag den 22 mars. Serien sänds också veckovis på SVT1 klockan 22:30, med start den 24 mars.

Fotnot: Nadia heter egentligen något annat.

Fakta: Så gick postrånet till

• Rånet mot postterminalen i Göteborg 2008 genomfördes av en liga på 16 personer och planerades noggrant under flera månaders tid.

• I november 2007 avlossade ligan skott mot polisstationen i Partille samt mot fyra polishelikoptrar i Säve. Båda händelserna var avsedda som förvillande manövrar till rånet, men på grund av ett pågående polistillslag i Göteborg valde rånarna att tillfälligt ställa in kuppen.

• Drygt två månader senare, under natten den 22 januari 2008, genomfördes rånet då ligan slog till mot en värdetransport på postterminalen i Göteborg. Beväpnade med gevär hotade de personalen på plats och tvingade dem att lägga ner sig på golvet. Sedan flydde de från platsen med bil.

• I samband med rånet placerade ligan ut bombattrapper och fotanglar och tände eld på bilar för att förhindra polisens arbete. Det här ledde till evakueringar och polisavspärrningar och staden sattes i kaos.

• Rånarna, som hoppats på att komma över runt 80 miljoner kronor, fick med sig ett antal försändelser som bestod av rikskuponger, presentkort och gamla ogiltiga sedlar. Värdet beräknades till ungefär en halv miljon kronor.

• 16 personer dömdes till fängelse för bland annat grovt rån, grovt sabotage och skadegörelse. Gruppens ledare fick det längsta straffet på sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det stora postrånet

Mer i ämnet