I dag väntar stängda vägar, bland annat då mötesdeltagarna ska köras från hotellet till mötet och när alla delegater ska skjutsas till Landvetter för sina hemresor. Foto: TT

Polisen ville flytta mötet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ville helst få EU-toppmötet i Göteborg flyttat. Men i dag blir det av, under ett enormt säkerhetspådrag.
Mötet väntas leda till visst kaos i trafiken, samtidigt som många valt att jobba hemifrån och flera skolor håller stängt.

Det stora EU-toppmötet, med regeringschefer från en majoritet av EU-länderna, handlar om rättvisa jobb och tillväxt. Men försnacket har snarare handlat om hur mötet kommer att påverka trafik och annat i Göteborg under dagen.

Bland göteborgarna går åsikterna isär om vad EU-toppmötet betyder för staden.

– Tänk vad det kostar. Om vi hade fått en del av det till vården där jag jobbar hade det gjort skillnad, säger Jeanette Fingren som är på väg till arbetet och passerar Svenska mässan tidigt på fredagsmorgonen.

Patrik Andersson som är på väg hem efter att ha delat ut tidningar är mer positiv:

– Det här är grymt. Det är bra att allt inte hamnar i Stockholm. Lite trafikstörningar kan vi ta. Det är inga problem, säger han.

Stängda vägar

Mötesdeltagarna bor på hotell i centrala Göteborg, medan mötet äger rum i Eriksbergshallen på andra sidan om Göta älv. Polisen försökte därför att få mötet flyttat, men när mötet spikades var det för sent.

– Det var först under sommaren som det klarnade att det skulle bli det stora toppmöte regeringen hoppats på och då hade möjligheten att förlägga evenemanget på ett enda ställe försvunnit, sade Erik Nord, kommenderingschef vid polisen, i tisdags.

Redan i onsdags sattes de första avspärrningarna upp och när de första delegaterna började anlända i går stängdes delar av sträckan mellan Landvetters flygplats och centrala Göteborg av under vissa tider.

LÄS MER: Därför är EU-toppmötet i Göteborg

Även i dag väntar stängda vägar, bland annat då mötesdeltagarna ska köras från hotellet till mötet och när alla delegater ska skjutsas till Landvetter för sina hemresor.

Flera demonstrationer

– På fredagen är det mer centrala Göteborg som blir påverkat och vid flera tillfällen, både när deltagarna ska till mötet och när de ska därifrån, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen.

Vilka tider och färdvägar som gäller kommer inte att meddelas i förväg, av säkerhetsskäl.

– Men det var relativt lite annan trafik ute under torsdagen, så vi hoppas att det blir så även under fredagen.

Under dagen kommer också ett antal demonstrationer att hållas, bland annat på Gustaf Adolfs torg i eftermiddag.

Avspärrningarna vid Svenska Mässan hävs omkring klockan 15, och vid Eriksbergshallen omkring klockan 18.

Trafikkaos kan uppstå på morgonen när delegaterna ska åka från hotellen nära mässan till Eriksbergshallen. Polisen kommer vissa tider att stänga av överfarterna till Hisingen. När och vilka är hemligt. På eftermiddagen stängs överfarter från Hisingen av liksom riksväg 40 mot Landvetter när politikerna ska åka hem.

Källa: Västtrafik, polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet