”När jag går i pension om åtta år, så ska vi vara bemannade som tysk polis” Foto: TT

Polischefens löfte som ska minska det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger högst upp på listan som redovisar antalet dödsfall kopplade till skjutvapen, visar en ny rapport. Nu vill polischefen Erik Nord få hjälp från tysk polis för att sänka den höga siffran i landet.

– När jag går i pension om åtta år, så ska vi vara bemannade som tysk polis.

Det är i rapporten ”Increased gun violence among young males in Sweden”, presenterad i maj, som antalet dödsfall kopplade till skjutvapen i Sverige de senaste fem åren jämförs med siffror från andra västeuropeiska länder, vilket även GT har skrivit om.

Kriminologen Jerzy Sarnecki och forskaren Amir Rostami, specialiserad på gängrelaterad verksamhet, är några av de som ligger bakom rapporten.

På Twitter har Storgöteborgs polischef Erik Nord delat en del ur rapporten:

Av de 13 länder som nämns i rapporten ligger Sverige högst i jämförelsen med drygt ett dödsfall på 100 000 män, en siffra som är betydligt högre än i Tyskland, som har lägst siffra i rapporten.

För ett par dagar sedan uppgav Erik Nord siffrorna på antal fall av dödligt våld i polisområde Storgöteborg: Sedan 2016 har polisen i Storgöteborg haft 30 fall av dödligt våld, där flera av fallen kan kopplas till konflikter i, mellan eller kring kriminella nätverk.

”En avsevärd skillnad”

Att Sverige ligger högst upp på listan kom inte som en överraskning för Erik Nord.

– Sverige är extremt högt upp. Vi har ett skjutvapenvåld som sticker ut i Sverige och det är inte bra för de är väldigt svårlösta brott. Det här är allvarligt.

För att minska siffran gällande dödsfall kopplat till sjukvapen, menar Erik Nord att man bör ta hjälp av den tyska polisen.

– Jag tror att man måste undersöka det närmare vad det handlar om. Vi ska försöka ta till oss deras kunskap. De tre storstäderna i Sverige; Göteborg, Malmö och Stockholm har träffats och diskuterat om vad det är vi ser och hur vi ska attackera det här skjutvapenvåldet som vi har i våra städer. För Sverige är det här bekymmersamt.

Dock ser han en positiv utveckling de kommande åren.

– Vi har arbetsmetoder som jag tror att vi kan utveckla och framförallt bedriva mer frekvent, som vi också har blivit lovade. När jag går i pension om åtta år, så ska vi vara bemannade som tysk polis. De är tre poliser där vi är två, i dagsläget. Det här kommer att göra en avsevärd skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.