Foto: TT

Polisens utredning tar flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Polisen samlar nu in vittnesuppgifter och filmer. Men först efter sommaren kommer besked om anmälningarna mellan bussföraren och kontrollanterna kommer att leda till åtal.

– Vi har satt en utredare på fallet som samlar in material. Det finns många som gärna vill lämna vittnesuppgifter och låta oss ta del av deras mobilfilmer, säger Anders Klingberg, chef på en utredningssektion inom Göteborgspolisen.

Men på grund av en mycket hög arbetsbelastning säger sig polisen inte kunna slutföra utredningen innan sommaren.

– Tyvärr inte. Men det viktiga är att vi samlar in alla uppgifter nu medan det är aktuellt och alla minns, säger Anders Klingberg.

Bussföraren har anmält kontrollanterna för misshandel. De har i sin tur anmält honom för våld mot tjänsteman.

”Vi vill veta allt”

Polisen har begärt in Västtrafiks filmer från övervakningskamerorna i bussen. De beskrivs som mycket intressanta i sammanhanget.

– Vi vill veta allt, hur bråket har startat och hur det har utvecklats, säger Anders Klingberg.

Klingberg menar att det kan ha betydelse att bussföraren hade rätt i sak, att han enligt Västtrafik hade rätt att åka utan biljett.

– Kontrollanter har rätt att använda visst våld, men aldrig mer än vad som är proportionerligt. Bussföraren hade inte rätt att använda våld men å andra sidan var han fullständigt övertygad om sin rätt och upplevde att han utsattes för ett övergrepp.

Enligt Anders Klingberg är det för tidigt att spekulera i om anmälningarna kommer att leda till åtal eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet