16-årige Alexander dog efter en mopedolycka i maj 2020. Nu åtalas den polisman som körde efter pojkarna på crossmopeden. Foto: Privat/SVT

Polisman åtalas efter 16-årings död i samband med polisjakt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året omkom 16-årige Alexander i en mopedolycka i samband med en polisjakt i Lerum utanför Göteborg. Nu åtalas den polisman som körde den civila polisbilen.

Det var den 12 maj förra året som en polispatrull inledde en jakt efter två unga killar som färdades på en crossmoped. Jakten avslutades med att 16-årige Alexander Storåker, som körde fordonet, dog och hans medresenär skadades lindrigt.

Nu åtalas den polisman som körde polisbilen för tjänstefel och vållande till annans död. I stämningsansökan skriver åklagaren att polismannens ”agerande har hetsat/stressat eller på annat sätt lett till att” mopeden kraschar och kostat Alexander livet.

–  Vi är otroligt lättade över beslutet att väcka åtal. Det har varit en lång och smärtsam väntan för oss och många frågor som vi velat ha svar på, säger Alexanders mamma, Anna Storåker, till SVT Nyheter Väst.

Familjen hoppas nu på en fällande dom i tingsrätten.

– Det som har hjälpt oss igenom det här är det stora engagemanget som visats i Alexanders ära. Han var väldigt omtyckt och hade ett enormt kontaktnät, säger Anna Storåker.

Det står också att beslutet att jaga ungdomarna skett i strid med polislagens allmänna bestämmelser.

Den åtalades juridiska ombud Erik Pousard uppger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Väst att polismannen förnekar brott.

– I övrigt har jag i nuläget inga ytterligare kommentarer, säger advokat Erik Pousard.

SVT har sökt  åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.