Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportern berätta från Alingsås om bygglovshärvan – rättegång mot 11 politiker. Foto: George Adam/SVT

Politikerna i Alingsås nekar till brott – nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en hel politisk nämnd står inför rätta vid Alingsås tingsrätt under fredagen. 11 politiker står åtalade efter att en villa med strandtomt fått bygglov tvärtemot tjänstemännens rekommendationer.

Få veta mer om bygglovshärvan i Alingsås i klippet ovan, och hör alingsåsbornas tankar om det. 

En privatperson polisanmälde politikerna i den dåvarande stadsbyggnadsnämnden i Alingsås efter att nämnden beviljat ett bygglov för en villa på en tomt vid sjön Mjörn. Men tjänstemännen hade rekommenderat politikerna att inte godkänna bygglovet, bland annat eftersom den låg på en tomt som redan var bebyggd.

– Detta har varit en så anmärkningsvärt stor avvikelse att jag anser att det är frågan om tjänstefel, sade kammaråklagare Martin Svensson till SVT Nyheter Väst när åtalet kom.

Enligt förundersökningen nekar alla elva till brott, eller ställer sig frågande till åtalet. SVT Nyheter Väst har talat med flera av dem, men ingen vill uttala sig om ärendet före rättegången. Några av dem säger att de tycker det hela är mycket obehagligt.

Bygglovet hävdes sedan av länsstyrelsen. Rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt av utrymmesskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.