Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborgs stads rödgröna ledning meddelar att det finns ett brett politiskt stöd för ESC. Foto: TT

Politisk majoritet i Göteborg vill arrangera Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nu en bred politisk majoritet i Göteborg för att Eurovision Song Contest ska arrangeras i staden 2024. Det beskedet gav stadens rödgröna ledning på onsdagkvällen.

– Det skulle gynna både göteborgarna och kulturlivet. Vi kan det här med stora internationella arrangemang, så vi ser det som positivt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

SVT berättade härom veckan att fyra städer gör upp om att få arrangera ESC 2024. Det handlar om Stockholm, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik.

I Göteborg skickades ansökan in av stadens kommunala destinationsbolag Göteborg & Co – trots att det var oklart om det fanns politiskt majoritetsstöd. Så här sa kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius till Göteborgs-Posten för drygt två veckor sedan:

”Jag tycker det är jättekul med Eurovision och förstår att det skulle betyda mycket för stan att få arrangera tävlingen, men Göteborgs kommun kommer inte att betala 100 eller kanske 200 miljoner kronor. Det är helt uteslutet när vi kämpar för att rädda våra undersköterskor och behålla lärarna i våra skolor.”

Kostnad för staden oklar

Nu meddelar stadens rödgröna ledning att det finns ett brett politiskt stöd för ESC.

– Vi tror att Göteborg har goda chanser, det är Göteborgs tur nu. Det är viktigt att sprida ut värdskapet mellan olika städer, säger Daniel Bernmar (V).

Vad kommer det att kosta staden?

– Exakt hur mycket det kostar är inte helt klart, men det är viktigt att hålla ner kostnaderna och att det genomförs på ett ekonomiskt hållbart sätt nu när vi befinner oss i en kostnadskris. Men det är också en bra investering, som genererar intäkter till besöksnäringen och det lokala näringslivet.

Fyra städer som slåss om Eurovision Song Contest 2024 – hör mer i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholm stad vill bygga en arena till Eurovision 2024. Foto: Jessica Gow/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.