Peter Abrahamsson är chef för hållbar utveckling på Preem. ”Jag är väldigt stolt över det” säger han om de skärpta klimatmålen. Foto: SVT

Preem skärper miljömålen: Klimatneutrala till 2035

Uppdaterad
Publicerad

Preem är Västra Götalands största utsläppare av koldioxid. Nu satsar drivmedelsbolaget på att kraftigt öka sin produktion av förnybart bränsle. De har satt ett mål om att bli klimatneutrala till år 2035, vilket är tio år tidigare än deras föregående mål.

– Utsläppen kommer minska radikalt, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

I klippet ovan hör du Preems chef för hållbar utveckling, Peter Abrahamsson, svara på frågor om hur bioråvaror ska leda till klimatneutralitet.

Mark- och miljödomstolen fattade nyligen beslut om att Preemraff i Göteborg får öka sin mängd förnybar råvara för att kunna tillverka mer biobränsle. Och nu skärper Preem också sina miljömål kraftigt.

Klimatkrisen

Tanken är att minska mängden fossil råvara, alltså olja, som används för att producera bensin vid raffinaderierna i Lysekil och i Göteborg under de kommande åren.

Står bakom Parisavtalet

Det här kommer göra att utsläppen i hela kedjan minskar, och målet är nettonollutsläpp till år 2035. Hela kedjan innebär alltså från produktion av råvara, via fabriken, till utsläppen från fordonen som använder bränslet.

– Det är tio år tidigare än det som vi annonserade för ett par år sedan. Vi spänner bågen ännu mer, för att det är nödvändigt. Vi tar ansvar för Parisavtalet, säger Peter Abrahamsson, chef för hållbar utveckling på Preem.

Med nettonollutsläpp menas att utsläppen av växthusgaser minskar med minst 85 procent. Minskningen ska i Preems fall ske från 2018 fram till år 2035. Resterande 15 procent ska företaget kompensera genom att exempelvis anlägga egna anläggningar för koldioxidinfångning eller -lagring, så kallad CCS-teknik.

”Efterfrågan ökar”

– Vi kommer ställa om vår produktion för att bli klimatneutrala och i det ingår till exempel att fånga koldioxid i produktionen. Det kan också vara att vi producerar grön vätgas med hjälp utav elektrolys. Så vi har flera olika åtgärder. Produktionen i sig kommer leda till koldioxidutsläpp men det ska vi kompensera, säger Peter Abrahamsson.

Hur snabbt ska ni fasa ut det fossila?

– Vi ska ju vara klimatneutrala till 2035, så då kommer ju en stor del av det fossila givetvis vara utfasat. Vi kommer ha förutsättningarna på plats i slutet av detta årtiondet.

Men det kommer inte vara noll fossila råvaror 2035?

– Vi ska vara klimatneutrala då, men om samhället är det då, det vet inte jag.

Att utsläppen av växthusgaser minskar när man använder biobränslen förutsätter ju att den råvara som används också förnyas, exempelvis att den skog som huggs ner också återplanteras – och kan suga upp koldioxid från luften igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet