Bangers, beslagtagna på postens terminal i Toftanäs i Malmö Foto: Tullverket

Problem med unga som skjuter smällare – polisen i Trollhättan förstärker under nyår

Publicerad

Polisen i Trollhättan förstärker med fler poliser i yttre tjänst under nyårshelgen, delvis på grund av problem med ungdomar som skjuter fyrverkerier och bangers. Samtidigt har den olagliga importen av smällare och bangers också ökat enligt Sveriges fyrverkeribranschförbund.

I Trollhättan har det, precis som på andra håll i landet, årligen återkommit problem med minderåriga ungdomar som skjuter fyrverkerier och smällare på sätt som kan ses som vårdslösa. Där förstärker polisorganisationen med fler poliser i yttre tjänst runt nyårshelgen, delvis på grund av detta.

– Vi drog upp riktlinjer veckan före jul som bygger på den kunskap vi har sedan tidigare år blandat med färsk information. Vi har alltid en viss form av beredskap och följsamhet av vad som kan hända, säger Jack Lennartsson, kommunpolis i Trollhättan och fortsätter:

– Samtidigt glömmer många bort att föräldrarna måste ta sitt ansvar och ha koll på var ungdomarna är någonstans. Får man reda på att det skjutits och förstörts i ett område, då får man kolla upp det med sina barn.

Säljs via nätet

I dag är det vanligt att olagliga bangers, som har en hög sprängverkan, köps och importeras via nätet. Men polisen i Trollhättan misstänker även att olagliga smällare och fyrverkerier säljs till minderåriga på samma sätt som alkohol säljs av privatpersoner från lägenheter.

– Det finns misstankar om att det är på det sättet, ja. Däremot har vi inte något konkret fall just nu, säger Jack Lennartsson.

”Illegala importen verkar öka”

Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund menar att den illegala importen av smällare och bangers verkar öka.

– Det infördes ett förbud mot de här produkterna för 15 år sedan men man kan ändå konstatera att de används på vissa ställen, säger han.

Tullverket har tidigare inte haft befogenhet att beslagta bangers från andra EU-länder. Från och med 1 november har reglerna däremot ändrats, något som SVT tidigare rapporterat om.

– Vi vill ju dels inte ha in några förbjudna produkter i landet och dessutom är de så pass farliga att de kan göra stor skada. De värsta sorterna jag har sett kan orsaka att man skjuter av sig handen, säger Erik Nilsson.

LÄS MER: Tips för ett säkert nyårsfirande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.