Ellen Bodenhem Östgren är kritisk till att slå ihop högstadieskolorna i Ulricehamn. Foto: TT/Privat

Protester mot gemensam högstadieskola

Publicerad

Ulricehamns högstadieskolor ska slås ihop till en enda stor skola, det beslutade fullmäktige att förvaltningen skulle fortsätta planera för. Men det är inte utan missnöje från ortsborna.

Bygg en ny gemensam högstadieskola i Ulricehamn och lägg ner Stenbocksskolan och Ätradalsskolan, det var ett av de ärenden som debatterades på senaste kommunfullmäktige.

Den nya skolan ska ha plats för 1.000 elever och placeras i centrala Ulricehamn bredvid Tingsholmsgymnasiet, men förslaget har väckt protester.

– Jag studerar till lärare och arbetar på en skola i Ulricehamn. Efter att ha läst flera tankar från olika människor startades namninsamlingen som en motreaktion. En namninsamling kan vara ett sätt att få politikerna att stanna upp, säger Ellen Bodenhem Östgren som startat namninsamlingen mot en ny högstadieskola. Hitintills har drygt 200 skrivit under.

Varför är förslaget inte bra?

Ellen Bodenhem Östgren är kritisk till att slå ihop högstadieskolorna i Ulricehamn Foto: Privat

– Jag tror inte att det är positivt för varken elever eller för lärare, på varken högstadiet eller gymnasiet, att skapa ett område med så många elever. De nuvarande högstadieskolorna behöver en förbättring och sannolikt nya lokaler men att slå ihop dem är inte rätt väg att gå. Särskilt eftersom det inte gjorts tillräckligt med utredningar och många frågor fortfarande är obesvarade. Många oroar sig också för säkerheten och arbetsmiljön, för både lärare och elever på en sådan stor skola som det trots allt skulle handla om.

”Ingen risk för a- och b-skolor”

Kommunalrådet Mattias Josefsson (S) ser flera fördelar med en ny gemensam skola.

– Dels är det svårt att rekrytera speciallärare, det är inte en stimulerande miljö att sitta ensam i sitt ämnesområde på en skola och då kan det bli lättare att rekrytera om lärare har utbyte av varandra på en större gemensam skola. Dessutom bygger man för en modern pedagogik om man bygger en ny skola i dag, bygger man då en gemensam skola så finns ingen risk för att det blir a- och b-skolor, säger Mattias Josefsson (S).

Förvaltningen fortsätter nu att planera för en ny skola, när utredningen ska vara klar är inte bestämt, men år 2021-2022 behövs nya byggnader för att klara av elevunderlaget.

Kommunalråd Mattias Josefsson (S) Foto: Pressbild Ulricehamn kommun

Kan du förstå de som är kritiska till förslaget?

– Självklart och jag kan också se nackdelar med en enda central skola, men det får vi ta ställning till först när förvaltningen är klar med utredningen, säger Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.