Tony Haddou från Rädda Barnen berättar om hemlösa barnfamiljers situation. Foto: SVT

Rädda Barnen: ”Inga barn ska vara hemlösa”

Uppdaterad
Publicerad

670 barn är hemlösa i Göteborg enligt SVT:s kartläggning – nu kräver Rädda Barnen att regeringen agerar.

Under veckan har SVT rapporterat om att 247 familjer med totalt 670 barn är akut hemlösa i Göteborg, enligt SVT:s kartläggning. Nu bor familjerna i nödlösningar som kommunen ordnat på exempelvis vandrarhem och hotell.

Och Rädda Barnen känner igen situationen.

– Har man ingen bostad, någon plats att kalla hemma, så blir det väldigt svårt att få vardagslivet att gå runt, säger Tony Haddou, regional samordnare på Rädda Barnen region Väst.

Han är också aktiv i Vänsterpartiet. Han och Rädda Barnen menar att regeringen måste agera.

Rimliga boendekostnader

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson säger till SVT att han vill uppmana alla Sveriges kommuner att försöka lösa bostadsbristen.

– Vi har byggt lite för mycket bostäder för dem som har gott om pengar, och vi måste också se till att alla har möjlighet att få en anständig bostad. Då måste man bygga hyresrätter och se till att bygga till rimliga boendekostnader, säger Peter Eriksson.

Han säger att frågan främst ligger på kommunal nivå, men i veckan släpptes en statlig utredning som föreslår ett nytt arbetssätt för att få staten och kommunerna att ta ett gemensamt ansvar för bostadssituationen. Rädda Barnen tror att utredningen kan bidra till förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer