Preemraff och en fladdermus (av arten Brandts fladdermus, det vill säga inte den som omnämns i texten). Foto: TT

Ovanliga fladdermöss försvårar för raffinaderiutbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil kan ha stött på problem. Anledningen är en grupp ovanliga fladdermöss.

Oljebolaget Preem planerar en utbyggnad av sina raffinaderianläggningar i Lysekil. Anläggningen kommer i första hand att vara till för tjockolja, men tanken är att man på sikt också ska kunna uppgradera olja till svavelfri bensin och diesel. Men nu kan utbyggnaden ha stött på vissa komplikationer.

Beskrivs som sårbara

Naturvårdsverket har uppmärksammat en koloni av fladdermöss som kan finnas i området. Fladdermössen tillhör arten fransfladdermöss, som är rödlistade och beskrivs som sårbara. Naturvårdsverket har lämnat in ett yttrande till mark- och miljödomstolen där man kräver att fladdermössen ska tas hänsyn till, annars bör domstolen säga nej till de ansökta tillstånden om utbyggnad.

Niclas Brantingson, presschef för Preem i Sverige, säger att företaget planerar en inventering av området, för att ta reda på mer om förekomsten av fladdermöss.

– Den här utbyggnaden är en stor investering för oss, men vi kommer inte att ta några beslut om utbyggnaden förrän 2019, säger han.

Viktiga för ekosystemet

Fransfladdermusen är en relativt ovanlig art i Sverige. De är nattaktiva djur som är mycket ljuskänsliga, vilket kan göra dem särskilt utsatta. Johan Eklöf är fladdermusforskare, och enligt honom är fransfladdermössen viktiga för det svenska ekosystemet.

– Det äter insekter, så de har den funktionen att de håller insektsbeståndet i schack. Det finns inte många kolonier i landet av den här arten. De är väl skyddade i lagen, så det ska mycket till för att få dispens för att göra ingrepp på deras mark, säger han.

Över 1.500 jobb kan påverkas

Preems satsning väntas generera 150 nya permanenta jobb och 1.500 jobb under byggtiden. Men Niclas Brantingson ser i nuläget inte att dessa jobbtillfällen skulle vara i fara. Preem kommer under de närmaste månaderna att påbörja sin inventering av området.

– Därefter kommer vi att vidta de åtgärder som krävs för att möta Naturvårdsverkets krav. Det är bra att Naturvårdsverket bevakar frågan och vi kommer att avvakta och se vad som behöver göras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.