På tisdagen inleds rättegången om mordet i Svenljunga. En man i 50-årsåldern riskerar livstids fängelse. Foto: Joakim Eriksson/SVT

Rättegång efter makabra cementmordet

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter det sista livstecknet hittades den äldre mannen av en slump – i en soptunna indränkt i cement. På tisdagen inleds rättegången om det makabra mordet i Svenljunga.

Mordet skedde 2014, men det skulle dröja fram till 2016 innan kroppen efter en äldre man upptäcktes – när hans soldattorp utanför Svenljunga skulle städas ur. Misstankarna föll mot en man i 50-årsåldern – som tidigare haft kontakt med den mördade mannen genom hemtjänsten.

Mord och rån

Idag börjar rättegången. Mannen i 50-årsåldern står åtalad både för att ha mördat den äldre mannen, och för att dessförinnan ha rånat honom på 200.000 kronor. Dessutom står 50-åringens sambo åtalad för häleri och penningtvättbrott. Åklagaren menar att hon använt sig av pengarna och därmed hjälpt 50-åringen att ”tvätta dem”.

Mordet i Svenljunga

Riskerar livstids fängelse

Rättegången väntas pågå i sex dagar, och om mannen i 50-årsåldern döms riskerar han livstids fängelse. Själv nekar han till anklagelserna och hans advokat Leif Silbersky har tidigare sagt att han kan lämna förklaringar till åklagarens bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Svenljunga

Mer i ämnet