Starta klippet för att se bilder från polisens förundersökning i Gamlestadsärendet – mordfallet där 16 personer åtalats och där SVT:s reporter Valentina Xhaferi bevakar rättegången på plats. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Rättegången efter gängmordet i Gamlestaden startar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen börjar rättegången om gängmordet i Gamlestaden i Göteborg förra året. 16 personer åtalas för inblandning i mordet.

Enligt åklagaren är det gängkonflikter som ligger bakom mordet, många av de åtalade tillhör ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården.

Rättegången väntas pågå i tre månader.

I maj förra året var en 33-årig man på väg till ett kalas i Gamlestaden. När mannen, som tillhörde ledarskiktet i ett kriminellt nätverk i Biskopsgården, steg ur bilen sköts han ihjäl.

Samma dag kunde nio personer gripas misstänkta för delaktighet i mordet.

Gängmordet i Gamlestaden

16 personer åtalas

Efter det har fler personer gripits för inblandning i mordet, mycket tack vare att franska polismyndigheten har kunnat avkoda mobiltjänsten Encrochat. Ett krypterat kommunikationsverktyg.

16 personerna i åldrar mellan 20 och 40 år åtalas för bland annat mord, alternativt medhjälp till mord, förberedelse till mord samt stämpling till mord. De åtalade nekar till brott.

”Lugnt i rättssalen”

Vid tingrätten är det under fredagen ett stort säkerhetspådrag med ett 20-tal poliser.

– Det är lugnt i rättssalen och det har även varit lugnt på förmiddagen, innan rättegången drog igång, säger SVT Nyheter Västs reporter Valentina Xhaferi som bevakar rättegången.

Rättegången beräknas ta tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet