Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Axelsson, familjerättssamordnare i Lidköpings kommun, skrev underlaget till rätten och rekommenderade adoption av Lisa. Här tillsammans med Josefine Axelsson vid helgens demonstration. Foto: Amorina Ahlsell/SVT

Rätten gick emot kommunens rekommendation om utvisningshotade Lisa, 9

Uppdaterad
Publicerad

Rättens beslut att inte låta nioåriga Lisas familjehemsföräldrar adoptera henne går tvärtemot vad Lidköpings kommun rekommenderade i underlaget till domstolen.

– Det fanns ingen tvekan om att det behövdes en adoption, säger Lidköpings familjerättssamordnare Christina Axelsson.

Lisa, som är född och uppvuxen i Sverige, riskerar nu att hamna på barnhem i Albanien. För att hindra utvisningen av nioåriga Lisa i Järpås utanför Lidköping ansökte hennes familjehemsföräldrar om adoption.

Men både tingsrätt och hovrätt sa nej, trots att det tydligt tillstyrktes i rättens underlag av Lidköpings kommuns expert Christina Axelsson som också deltog i helgens demonstration i staden.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

– Jag gjorde ett underlag till tingsrätten och lämnade ett förslag till beslut, att det är till Lisas bästa att det blir en adoption, säger Christina Axelsson.

Domen överklagad till HD

Hovrättens motivering är att en adoption skulle försvåra Lisas möjligheter till kontakt med den verkliga mamman, som dock själv är positiv till adoption.

Domen är överklagad till Högsta domstolen.

Familjens advokat i Lidköping fortsätter med själva adoptionsärendet, medan två Stockholmsadvokater nu tar över migrationsärendet. De kommer att inrikta sig på att ansöka om ett verkställighetsförbud, alltså att försöka stoppa utvisningen på laglig grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisa, 9, kan utvisas till Albanien

Mer i ämnet