Får Preem grönt ljus kommer de fortsätta planera utbyggnaden, även om inget slutgiltigt beslut ännu fattats. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen prövar Preems utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen meddelade regeringen att den ska pröva om Preems planerade utbyggnad i Lysekil ska godkännas eller inte.
Utbyggnaden, som fick tillstånd i november förra året, skulle innebära kraftigt ökade utsläpp av koldioxid.
I dag klockan 11.30 håller miljöminister Isabella Lövin (Mp) presskonferens om prövningen.

Under fredagsmorgonen meddelade regeringen att de ska undersöka närmare om den planerade utbyggnaden av Preem i Lysekil är godkänd eller inte, något P4 Väst var först med att rapportera om.

Anledningen är att Naturvårdsverket tidigare har slagit larm – och skickat in en skrivelse till Miljö- och energidepartementet där man skriver att effekterna av Preems utbyggnad är ”komplex”.

Regeringen tar därför över frågan i viss mån från Mark- och miljööverdomstolen. 

I november fick Preem tillståndet att bygga ut sin verksamhet, där tjockoljan ska omvandlas till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden.

Utbyggnaden innebär att företagets utsläpp av koldioxid fördubblas, och kan leda till utsläpp som motsvarar sex gånger de utsläpp som hela inrikesflyget står för.

Efter att flera organisationer och privatpersoner överklagat beslutet valde Mark- och miljööverdomstolen att ta upp fallet. Men nu väljer alltså regeringen att ta över frågan. Domstolen kommer att avgöra i frågan men det är regeringen som har fattat själva beslutet.

I dag klockan 11.30 håller miljö- och klimatminister Isabella Lövin (Mp) presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet