Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen berättar om regionenens förberedelser för covid-19 vaccinationer i januari. Foto: TT

Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Riskgrupper prioriteras”

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen förbereder sig för att vaccinera befolkningen och räknar med att det kan komma igång i mitten av januari. Riskgrupper kommer prioriteras men än är varken vaccin eller distribution klart och när personer som inte är i riskgrupp kan vaccineras är osäkert.

– Planen är att kunna börja vaccinera riskgrupper och vård- och omsorgspersonal från och med mitten av januari. Det handlar om drygt 400 000 individer i Västra Götaland, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

De som befinner sig i en medicinsk riskgrupp och personer som är över 70 år kommer att prioriteras.

Coronaviruset i Västsverige

Vad skulle hända om det blir brist på vaccin, hur prioriterar ni då?

– Då kommer man att behöva prioritera inom riskgrupperna, och då hoppas vi att Folkhälsomyndigheten hjälper oss att ta ett beslut på nationell basis så att vi har en liknande prioritering i alla regioner.

Inget löfte

Varken vaccin eller distribution är klart, ändå planerar ni för att vaccineringarna ska kunna dra igång i mitten av januari. Finns det en risk att det blir försenat?

– Det finns det ju. Så länge vaccinet inte har godkänts så har vi inga löften om att det finns men det är flera olika vaccin det rör sig om, så att vi skulle stå helt utan vaccin i januari tror jag inte.

Hör Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen berätta om regionenens förberedelser för vaccinationer mot covid-19 i januari i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet