Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska regissören Antonio Lukić får en fristad i Göteborg – hör honom om dagen då kriget bröt ut, och om varför han lyssnar på Max von Sydow i Sjunde inseglet, i klippet. Foto: Privat

Regissören Antonio Lukić från Ukraina får residensplats hos Göteborg filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle precis åka till filminspelningen när kriget bröt ut. Nu är regissören Antonio Lukić en av fyra ukrainska filmskapare som får möjlighet att jobba med sina filmer i Sverige, genom Göteborg filmfestivals satsning.

– Det är svårt att skapa när flyglarmen hörs, säger Antonio Lukić.

Den ukrainska regissören Antonio Lukić har tagit emot både ukrainska priser och exempelvis Discovery award på Raindance film festival 2019, för sin första långfilm My Thoughts are silent.  

Han befinner sig fortfarande i Ukraina men är nu en av fyra ukrainska filmskapare som får en av Göteborg filmfestivals residensplatser. Det ger möjlighet att jobba med sitt projekt på plats i Göteborg i tre månader, kontorsplats hos festivalen och kontakt med filmnätverk.

”Försöker hitta svar i det förflutna”

Antonio Lukić var hemma i Kiev med sin familj när kriget bröt ut. Men nu befinner sig hans fru och deras treåring i Slovenien och han själv är tillfälligt i västra Ukraina, i sin barndomsstad Uzjhorod. Många flyr till det relativa lugnet här, även om tystnaden dagligen bryts för flyglarm.Staden har också en historia av krig, och har tillhört fem olika nationer sedan 1900-talets start – och resan tillbaka dit gav inspiration till den kommande filmen, Luxembourg Luxembourg, som han jobbar med nu.

– Jag försöker hitta svar i det förflutna på dagens frågor om hur krig påverkar samhället, säger han.

Hör Antonio Lukić om dagen då kriget bröt ut och varför han lyssnar på Max von Sydow i Sjunde inseglet, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.