Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när Reiner pratar med sin advokat kort efter att domen fallit i målet mot läkaren – cirka tre år efter att hans hustru avlidit. Foto: SVT

Reiners fru dog av medicinförgiftning – här får han besked om domen

Uppdaterad
Publicerad

När den förste åklagaren la ner utredningen tog Reiner Bergman från Brastad saken i egna händer. Drygt tre år efter att hans hustru avled i sängen har nu en läkare dömts för att ha vållat hennes död.

– En lite märklig dom, vi får väl resonera lite kring vad vi ska tycka, säger Reiner som en första reaktion på domen som kom under tisdagen.

Se när Reiner pratar med sin advokat om domen strax efter att den förkunnats – starta klippet i spelaren.

När Birgitta Bergman dog var det flera som reagerade på den höga dosen kalium som hon hade fått utskrivet. Men när åklagarkammaren först tittade på fallet lades utredningen ned eftersom man inte kunde fastställa någon dödsorsak.

Fallet Birgitta återupptogs

Det accepterade inte Birgittas man Reiner Bergman som letade upp egen expertis och skaffade nya utlåtanden från läkare – och överklagade nedläggningsbeslutet.

Åklagarkammaren bestämde då att på nytt ta upp fallet – och under tisdagen dömdes en läkare mot sitt nekande för att ha vållat Birgitta Bergmans död genom att ordinera en för hög kaliumdos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer