När rökdykarna återvände in för att leta efter den försvunne rökdykarledaren hittades han snabbt, och kunde hjälpas loss oskadd.
– De som var inblandade blev ju skärrade när de upptäckte att en av dem var försvunnen, säger Tommy Glasér, stationschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Hade han klämts fast ordentligt så vet man inte hur det hade kunnat braka iväg, men nu gick det att ta loss honom.
LÄS MER: Brand i industrilokal i Mölndal
Ingen brand i lokalen
Rökdykarna befann sig i en del av byggnaden som inte var eldhärjad när det small till ovanför dem. En stor del av taket rasade in, och i samband med det rasade även en vägg med kartonger ner och klämde fast rökdykarledaren.
– Det kom som en chock för dem att det small till. Då insåg de att taket kunde komma ner där de var. De skyndade sig väl ut och så var en av dem inte med där, säger Tommy Glasér.
När rökdykare går in i rum där det brinner ska de alltid hålla ihop, men eftersom det inte brann där de befann sig vid tillfället så rörde de sig mera fritt i lokalen. Händelsen har utretts, och på torsdag ska räddningstjänsten träffa Arbetsmiljöverket och diskutera hur man ska gå vidare.
Rutiner kan komma att ändras
– Det handlar om rutiner. Även om man går in i en stor lokal kanske man måste hänga ihop allihopa. Här blev de lite friare eftersom det varken fanns rök eller eld. Frågan är ju då om man kan göra det eller inte, säger Tommy Glasér.
Att något sådant händer är långt ifrån vardagsmat för brandmännen.
– Jag har jobbat inom räddningstjänsten i 30 år, och sådant här är grymt ovanligt. Men varje brand är unik, säger Tommy Glasér.
Det var den 2 augusti som branden bröt ut i en industrilokal på Kryptonvägen i Mölndal. I byggnaden hade bland annat polisen lokaler där de undersökte beslagtagna fordon. Byggnaden gick inte att rädda, utan fick brinna ner.