Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så är det att leva med långtidscovid – se de drabbades videodagböcker i klippet ovan. Foto: Privat

Marie har svåra symptom efter covid: ”I juli 2020 tog mitt liv slut”

Uppdaterad
Publicerad

Andningssvårigheter, hjärtklappning, extrem hjärntrötthet och för vissa – till och med självmordstankar. Det vittnar flera av de som drabbats av postcovid om.

– I juli 2020 tog mitt liv slut för då fick jag långtidscovid, säger drabbade Marie Eriksson.

Tusentals personer har drabbats hårt av coronaviruset. Trots att det gått närmare två år sedan de första covid-19 infektionerna blev kända är det många som fortfarande är svårt sjuka.

Enligt Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp på covid-19 så kan så många som 10 000 till 20 000 personer i Västra Götaland lida av långtidscovid, som i vården ofta kallas postcovid. Men de uppger att mörkertalet kan vara stort eftersom många drabbade inte orkar söka vård.

Går med rullator

En drabbad, som vill vara anonym, tvingas börja gå med rullator efter covid-19 då hennes kroppsmotorik slutat fungera. Hon uppger att hennes vårdcentral skickat flera remisser till Skaraborgs sjukhus. Till kardiologen, neurologen och till lungmottagningen och att det blivit avslag från alla.

Hon har också nekats komma till postcovidmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg, trots att det inte finns någon specialistmottagning där hon bor.

– Mina snart två år som sjuk har varit en mardröm som förstärks av den bristfälliga vården, skriver hon.

Fler mottagningar på gång

Åsa Lundgren Nilsson är ordförande för det regionala processteamet för rehabilitering och uppföljning av postcovid i Västra Götaland, och enligt henne håller nu fler postcovidmottagningar på att startas.

– Vi arbetar enligt principen nära vård för medborgarna och tanken är att mottagningar ska finnas på de stora sjukhusen i Skövde, Trollhättan och Borås, säger Åsa Lundgren Nilsson.

En orsak till att det tagit tid är att det handlar om en ny sjukdom.

– Vi lär oss hela tiden och vi hoppas mycket på den kommande forskningen som kan ge oss nya och bra behandlingsmetoder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför långtidssjuka i covid fått vänta så länge på vård i Västra Götaland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet